Hlavní obsah

Kunovské léto tančilo a zpívalo mezi kapkami deště

Novinky, Renáta Polišenská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Ej, u Hradišťa pršalo, ej, u nás ani nekaplo…“ úvod znělky Kunovského léta přesně vystihl počasí v průběhu letošního 24. Mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto. Kolem Uherského Hradiště se honily bouřky, ale nad Kunovským létem vždy svítilo sluníčko.

Foto: Renáta Polišenská
Článek

„Letošní Kunovské léto bylo nabité energií a oplývalo vysokou kvalitou. Pět krásných festivalových dnů plných folkloru a tradic, 680 účinkujících dětí ve věku 3 -18 let, 33 programů, 7 souborů ze zahraničí, 11 souborů z ČR, 26 muzik, 20 porotců, téměř 6000 diváků, 1 vernisáž výstavy, 4 řezbáři, kteří tvořili z 6 metrů krychlových dřeva. O celou akci se staralo 50 členů realizačního týmu, snědlo se na 5500 jídel a vypilo 1 a ½ palety vod. Natočili jsme 50 videí a reportáží, nafotili přes 2000 dokumentačních fotografií a nasázeli nespočet vstupů a výstupů na Facebooku s dosahem příspěvků téměř 39 000,“ shrnula stručně v číslech spokojená prezidentka festivalu Romana Habartová.

24. ročník festivalu splnil vše, co slíbil. „Kunovské léto bylo tradičně zahájeno středečním mezinárodním řezbářským sympoziem, v rámci kterého se řezbáři věnovali zpracování tématu Sv. rodiny. Ve čtvrtečním dopoledním pořadu Roztančené náměstí se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti představily dětské soubory ze zahraničí, odpoledne zde měli diváci možnost sledovat slavnostní průvod s vystoupeními všech souborů festivalu.

V pátek dopoledne nabídlo uherskohradišťské náměstí představení dalších zahraničních hostů, tentokrát obohacené o školu tanců a doprovodný program pro mateřské a základní školy. V průběhu dne se učili tradiční tance také obyvatelé denního stacionáře z Domova Senior Otrokovice, kam soubory už léta zajíždějí potěšit svým uměním. V rámci večerního programu se v Areálu Jízdy králů představila vynikající dětská CM Pramének ze ZUŠ Uherský Ostroh, CM Radošov z Veselí nad Moravou a s premiérovým pořadem Z mesta na miesta vystoupil špičkový bratislavský soubor Technik,“ uvedla Romana Habartová.

Národní přehlídka dětských verbířů se uskutečnila v sobotu dopoledne v rámci Svatojánského jarmarku lidových řemesel na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti.  Další nabitý program se odehrával již v Areálu Jízdy králů v Kunovicích – Svět dětí s řemeslnými dílničkami v duchu tradic našich předků, Chuťovky s dechovkou v podání DH Boršičanka A. Koníčka, kde bylo možné ochutnat nejen tradiční slováckou kuchyni, ale i kuchyni zahraničních souborů festivalu.

Podium Večerního muzicírování plně ovládly nadějné hvězdy českého showbyznysu: Barbora Mochowá, Adam Mišík s kapelou a Julián Záhorovský s kapelou Sabrage. Samotný večer vyvrcholil slavnostním ohňostrojem.

Nedělní mší svatou za festivalové děti s koncertem duchovní hudby v kunovickém kostele sv. Petra a Pavla vstoupil pětidenní folklorní maraton do svého finále. Odpolední průvod přivedl od radnice do Areálu Jízdy králů všechny krojované účastníky a diváky, kde proběhla vernisáž Řezbářského sympozia a závěrečný galaprogram Rodina je grunt! Posledním programem 24. Kunovského léta bylo Loučení s vyhlášením výsledků všech soutěží a předáním ocenění.

25. MDFF Kunovské léto 2018 se uskuteční 13. – 17. června 2018. 

Reklama

Výběr článků

Načítám