Hlavní obsah

Kůň, který předběhl vlak, patří ke hradu Buchlov

Novinky, Dagmar Šnajdarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O posledním prodlouženém víkendu (26. – 28. října) této návštěvnické sezóny představí správa hradu Buchlova některé kuriozity ze sbírek Berchtoldů, které byly v tomto roce restaurovány a vrací se tedy jako výstavní exponáty na prohlídkovou trasu hradu.

Foto: Dagmar Šnajdarová

Hrad Buchlov

Článek

Restaurováním prošly létající ryby v láhvi a především osteologický preparát koně (kostra koně). Tyto předměty byly původně umístěny na prohlídkové trase počátkem 20. století.  

Kostra koně je spojena s postavou Zikmunda II. Bercholda (1834 – 1900), jehož velkou zálibou byl chov koní. V této souvislosti o něm kolovala zajímavost, že dokonce závodil na koni s vlakem a toto zápolení a sázku vyhrál. Kůň se však prý uštval, pošel a jeho kostra byla na počest umístěna v prohlídkové trase hradu Buchlova.

Nyní se po letech vrací z hradního depozitáře zpět do přírodovědného muzea hradu. Kostra koně byla restaurovaná PaedDr. Jiřím Tronečkem.

Restaurování předmětů přírodnin a kuriozit z depozitářů je projektem nové reorganizace sbírek muzea hrabat Berchtoldů na hradě Buchlově.   

Hrad Buchlov bude o prodlouženém víkendu otevřen denně od 9:00 do 16:00 hodin.

Zikmund II. Berchtold

Byl synem Zikmunda I. Berchtolda a Ludmily Vratislavové z Mitrovic. Narodil se 6. února 1834. Studoval na prestižním vídeňském Theresianu a po smrti rodičů se v roce 1869 ujal panství. Odborné znalosti využil především při reorganizaci a modernizaci velkostatku, kde mimo jiné zavedl proslulý velkochov koní. Stal se c.k. komořím, tajným radou, komandérem Leopoldova řádu, lesnickým a zemědělským odborníkem. Zajímal se především o chov koní, každoročně pořádal v Buchlovicích jejich výstavy a přehlídky. Svou dobrou hospodářskou politikou nakonec vyvedl buchlovské panství z dluhů.    

Související témata:

Výběr článků

Načítám