Hlavní obsah

Krnovským loukám pomáhají křovinořezy i kokrhelem

Novinky, Tomáš Gaudek

Stejně jako každý rok touto dobou čistili a prosekávali brigádníci od středy 10. července okolí krnovské naučné stezky Kabátův kopec, která je botanicky i entomologicky velice cennou lokalitou.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Jedná se o studenty, kdy dvanáct z nich bydlí ve stanech, další dva jsou přímo z Krnova,“ popisuje Lukáš Matela ze spolku ochránců přírody Slezské odrůdy, který se o lokalitu od letošního roku stará.

„Starší pracují s křovinořezem, ti mladší pak vyhrabávají trávu, kterou společně se zbytky dřevin dávají na kupy, čímž zároveň vzniká biotop vhodný nejen pro hmyz, ale také například pro plazy,“ doplňuje informace Lukáš Matela.

Dobrovolníci ze spolku Slezské odrůdy v této lokalitě přírodě pomáhají také tím, že v květnu a v červnu sbírají semena dozrávajícího poloparazitického kokrhele, který pak na loukách vysévají. Tato rostlina totiž dokáže redukovat traviny, jež jinak omezují růst dvouděložných rostlin.

„Kokrhel je na těchto loukách teprve druhým rokem, ale pestrost zdejší květeny je už nyní díky němu fantastická. To platí také pro hmyz, pro který se tyto louky stávají zelenou oázou, což potvrzuje jeho množství i druhová pestrost,“ uzavírá Lukáš Matela s tím, že dobrovolníkům se díky nalezení vhodné metody ručního sběru už daří efektivně sbírat poměrně čisté osivo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám