Hlavní obsah

Krnovská čistírna odpadních vod zahajuje po rekonstrukci zkušební provoz

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z největších investičních akcí města Krnova posledních let, rekonstrukce a intenzifikace čistírny odpadních vod, vstupuje do finální části.

Foto: Město Krnov

Čistírna odpadních vod v Krnově

Článek

Stavba bude v úterý 28. června slavnostně předána Krnovským vodovodům a kanalizacím, s. r. o. a uvedena do zkušebního provozu. Rekonstrukci za 191 miliónů korun výrazně podpořila Evropská unie, když z operačního programu Životní prostředí získalo město Krnov 123 milionů korun. Státní fond životního prostředí přispěl dalšími sedmi miliony.

"Zrekonstruovaná čistírna odpadních vod je kapacitnější a výkonnější. Zatímco před úpravou byla dimenzována na přítok celkového znečištění od 58 tisíc ekvivalentních obyvatel, nyní je schopna vyčistit odpadní vody od 70 tisíc ekvivalentních obyvatel. Je tedy připravena na očekávaný nárůst znečištění odpadních vod přitékajících na čistírnu a také na další přítok splaškových vod z okrajových částí města, kde se kanalizace teprve bude budovat," sdělila Dita Círová, tisková mluvčí města Krnov.

Nejnákladnější částí stavby byla intenzifikace a dobudování kalového hospodářství včetně zařízení na hygienizaci kalu. Kalové hospodářství nyní disponuje volnou kapacitou pro likvidaci nejrůznějších tekutých organických odpadů, vznikající bioplyn spalují nové kogenerační jednotky dostatečného výkonu.

Přestavba čistírny přispěla rovněž k tomu, že zařízení i v budoucnu udrží kvalitu vypouštěných odpadních vod do toku řeky Opavy a splní standardy čištění podle požadavků vodního zákona. Dalším plusem je výrazné snížení hluku technologického zařízení, což ocení především obyvatelé Petrova dolu.

"Odkanalizování a čištění odpadních vod, stejně jako zásobování pitnou vodou, v Krnově zajišťují Krnovské vodovody a kanalizace, s. r. o., což je společnost se stoprocentní účastí města Krnova," doplnila Círová.

Reklama

Výběr článků

Načítám