Hlavní obsah

Krnov nezná nudu, víkendová nabídka akcí je ohromující

Novinky, Alena Kiedroňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když sobota 23. května má být podmračená a občas též deštivá a docela chladná, stojí za to vydat se do Krnova. Slezské město oficiálně zahajuje turistickou sezónu dnem otevřených památek a Klub českých turistů zve „šlapáky“ i příznivce cyklistiky na Krnovskou padesátku.

Foto: Stanislav Juga

Město Krnov je příkladem, jak harmonicky spojit historickou zástavbu s objekty z 20. století.

Článek

„V sobotu se speciálně otevřou všechny dostupné památky v Krnově a podařilo se natolik zkoordinovat časy otevření tak, aby lidé mohli v jeden den těch památek vidět a poznat co nejvíce,“ potvrdila Monika Vyležíková z krnovské radnice.

Kdo obdivuje sakrální stavby i výstavné městské vily, krnovskou radnici či rozhledny, ocení vstup zdarma nebo za symbolickou cenu, navíc mnohde si mohou lidé počkat na komentované prohlídky. S průvodcem projdou historické centrum města, vystoupají na radniční věž nebo si poslechnou výklad o historii kostela sv. Ducha.

Určitě se vydejte na prohlídku výstavné neoklasicistní Flemmichovy vily, kterou projektoval vídeňský architekt Otto Prutscher. Vila je chloubou Krnovanů a dnes slouží jako muzeum s výstavními prostory.

V kostele sv. Martina se dostanete také do bytu, který užívali věžní. Otevřen bude kostel sv. Ducha, který je místem úžasných koncertů včetně varhanních, prohlédnout si můžete minoritský kostel Narození Panny Marie i kostel sv. Benedikta v místní části Kostelec a samozřejmě také poutní kostel Panny Marie Sedmibolestné na vrchu Cvilín, nebo kamennou cvilínskou rozhlednu.

Turistické informační centrum bude mít otevřeno už od 8 hodin a až do 18. hodiny příchozím poradí, kam se vydat. Můžete si tady zasoutěžit o krnovské pexeso, projít si Dobrodružného průvodce pro rodiny s dětmi, vybrat si z tištěných průvodců, nebo si tady vypůjčit audioprůvodce a s ním absolvovat procházku městem.

Víkend v Krnově se bude líbit také dětem a sportovcům. Pro děvčata a kluky je připraven Bambifest, pro vyznavače sportu pak nedělní cyklistický závod O cenu Krnova a hlavně o den dříve Krnovská padesátka. Už padesátý ročník dálkového pochodu společně s desátým ročníkem Krajského svazu turistů pořádá velmi aktivní krnovský Klub českých turistů.

Start akce pro pěší i cyklisty bude od 6 do 10 hodin u Střediska volného času Méďa na Dobrovského ulici a účastníci mají dorazit do cíle do 18. hodiny. Čtyři trasy pro pěší turisty měří od čtyř do padesáti kilometrů, trasy pro cyklisty pak pětačtyřicet a třiasedmdesát kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám