Hlavní obsah

Křivoklátský parní expres vyrazí na Křivoklání

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu vyrazí na svou jízdu parní vlak na Křivoklát, kde se koná Křivoklání. Vlak pojede s lokomotivou Štokr a historickými vagóny včetně bufetového vozu z nádraží Praha-Braník a to krátce před devátou hodinou ráno.

Foto: Archiv pořadatele
Článek

Přes Hlavní a Smíchovské nádraží se vydá podél nejdříve Vltavy a poté Berounky směrem na Křivoklát. Cesta vede až do Berouna údolím řeky a je zde možné vidět i další slavný hrad Karlštejn, avšak jen na malou chvilku před stejnojmennou stanicí. Při obratu lokomotivy na Křivoklát bude v Berouně dost času pozorně si tento stroj prohlédnout a udělat si památeční fotografie - přestávka je tu zhruba půlhodinová.

A pak se vydáme k cíli naší cesty - na Křivoklání. Trať se zde pozvolna zvedá nad řeku a tak když pára z lokomotivy zahalí celý vlak, sledujeme krajinu v nostalgickém mlžném oparu. Kolem poledne jsme na místě, už jen zhruba kilometr chůze a ocitáme se na nádvoří historického hradu Křivoklát, kde nás vítají rytíři a dámy při.

Na hradě nás čeká historický a scénický šerm, scénicko-kaskadérská představení, dobová hudba v podání souboru Krless. Divadlo bude hrát pohádky pro malé návštěvníky a je pro ně připravena novinka - rytířská stezka odvahy.

Každé dítě, které půjde na Rytířskou stezku odvahy, si nejdříve vyzvedne registrační kartičku. Ta bude obsahovat pět stanovišť. Po úspěšném absolvování každého stanoviště dostane dítě razítko do kartičky. Po vyplnění kartičky bude probíhat pasování křivoklátského rytířstva a to každou půl hodinu.

V nabídce bude i dobový jarmark se zbožím, jež se nabízelo ve středověku. Samozřejmě nemůže chybět dobré pití a jídlo u mnoha stánků, vztahující se také ke středověku - budeme moci ochutnat teplou medovinu, svařené víno, domácí slivovici, opékanou slaninu, buřty, placky a turecký med.

Parní vlak se vrací do Prahy ve čtyři hodiny odpoledne a v hlavním městě bude kolem půl sedmé večerní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám