Hlavní obsah

Kristian Kodet nezahálí ani v USA a už se těší zpět do Česka

Novinky, René Kekely

Kristian Kodet patří k nejprodávanějším malířům současnosti. Vloni oslavil životní jubileum a stal se dokonce čestným občanem Prahy 1. Na podzim, jako již tradičně každý, rok odletěl na Floridu, ze které se za pár týdnů s manželkou Janou vrátí. Mezitím ale v USA stihl uspořádat výstavu.

Foto: archiv K. Kodeta

Kristian Kodet uspořádal na Floridě vernisáž svých obrazů.

Článek

Umělec, který rád maluje především ženy, anděly a také Krista v několika podobách, pracoval na výstavě, k níž v pátek uspořádal v St. Petersburgu, několik měsíců. Pak pro své přátele, obchodní partnery i významné hosty, včetně kamarádky Olgy Matuškové, uspořádal vernisáž. Je jediným českým výtvarníkem, jehož obraz visí v sídle amerických prezidentů - v Bílém domě.

„Bylo to úžasné a neuvěřitelné. Vždycky mě potěší, když lidi na mou vernisáž přijdou a řeknou, že se jim to líbí, a že je těší to, co dělám,” řekl Kristian Kodet, který při svých pobytech v Americe rozhodně nezahálí. „Vloni jsem dělal obrazy na svou narozeninovou výstavu v Praze, která byla taky neuvěřitelná, letos zase na tuhle, která trvá do 15. března. Do Prahy si povezu i další díla,” svěřil se Mistr, který se koncem března vrací do vlasti.

Těší se zase do Čech, domů, protože i když část roku žije tisíce kilometrů daleko, a má dokonce i americký pas, doma se cítí být právě ve své rodné zemi.

„Těším se, samozřejmě, až bude hezky, budu na chalupě a budu malovat nebo chodit na procházky. Těším se na přátele, kamarády, stejně jako na filmový festival do Zlína a do Karlových Varů,” prozradil Kristian Kodet, jehož vlastnoručně malovaná filmová klapka je každoročně na zlínském Dětském filmovém festivalu, nejstarším na světě, pravidelně vydražena za nejvyšší cenu a výtěžek pak jde na podporu mladých filmařů.

Kromě toho malíře zaměstnává i jeho galerie a antik, kterou si pořídil se svou nejmladší dcerou Jacquelinou v centru Tábora. Tam nabízí nejenom své obrazy a grafiky, ale i to, co za celý život nasbíral. Je známým milovníkem věcí, které podle něj takzvaně 'mají duši'... 

Reklama

Výběr článků

Načítám