Hlavní obsah

Krematorium Spalovače mrtvol slaví devadesátku

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice se mimo jiné chlubí národní kulturní památkou. V roce 2010 se jí stalo rondokubistické krematorium, které se do povědomí široké veřejnosti zapsalo hlavně ve spojitosti s filmem Spalovač mrtvol. V letošním roce slaví 90. výročí existence.

Foto: smp-pce.cz
Článek

K významnému výročí připravila městská společnost Služby města Pardubic, která je majitelem a provozovatelem krematoria, výstavu a publikaci.

Putovní výstava, která postupně navštíví Hradec Králové či Prahu, shrnuje nejzásadnější informace o této památce, obrazově zprostředkovává její podobu v době vzniku a přibližuje nepříliš známé nerealizované soutěžní návrhy na její výstavbu. V současné době je k vidění v prostorách Východočeského muzea Pardubice, kde bude do 21. dubna.

V září letošního roku bude vydaná i publikace, mapující vznik originální stavby. Výročí připomene rovněž tematická edice poštovních známek nebo filmový spot, jehož protagonistou je herec, architekt a popularizátor moderní architektury David Vávra.

Zájemci budou moci krematorium navštívit mimo jiné při Muzejní noci nebo Dnech evropského dědictví, kdy budou připraveny prohlídky s tematickým programem.

Trocha historie

Krematorium v Pardubicích bylo postaveno podle návrhu architekta Pavla Janáka v rondokubistickém slohu. Budovu postavila firma Karel Kohout a Jaroslav Krupař v období od srpna 1922 do září 1923. U paty hlavního schodiště střeží budovu dva světlonoši od sochaře Karla Lenharta, osm a půl metrů vysoká obřadní síň je vyzdobena malbou profesora J. Kysely. V posledních letech prošel objekt nákladnou rekonstrukcí v hodnotě bezmála 20 miliónů korun. 

V roce 2010 se krematorium stalo národní kulturní památkou.

Krematorium proslavil film režiséra Juraje Herze z roku 1968 Spalovač mrtvol, kde uchvátil především Rudolf Hrušínský v roli Karla Kopfrkingla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám