Hlavní obsah

Krásy ostrova Bali všemi smysly

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Mikulově v Březnu – měsíci čtenářů připravila bohatý program. Nejvýznamnější akcí je projekt Bali všemi smysly, který dá nahlédnout do tajemných zákoutí tohoto ostrova s jeho specifiky.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Průvodkyní po ostrově Bali bude Soňa Šťastná, autorka batikovaných obrazů, lektorka kurzu tance a přednášek, tanečnice i vypravěčka. Během dvouletého pobytu na Bali měla možnost studovat místní tradiční umění. Nejvíce zaujala technika batiky, neboť pomocí horkého vosku a barev lze vytvářet rozmanité vzory a efekty.

Na výstavě nazvané Batika z ostrova bohů představí svou autorskou tvorbu, která během tohoto pobytu vznikla. Můžete se také těšit na ukázku tradičního balijského tance Legong, vysvětlení techniky batiky horkým voskem a exotické občerstvení. Vernisáž proběhne 16. března v 18.00 hodin a výstava potrvá do 30. dubna.

V sobotu 17. března od 15.00 do18.00 se ženy mohou přihlásit na workshop balijského tance.

Lektorka je naučí základní prvky postoj agam, pohyby rukou, hlavou, očima, základy chůze a základy práce s vějířem. Workshop bude doplněn přednáškou o tradičním balijském tanci a videoukázkami. K prohlédnutí bude také tradiční kostým na tanec Legong. Rezervace na adrese: stastna.sona@gmail.com

Další částí projektu je přednáška Krásy Bali v Mikulově, která se bude konat 19. března od 17.15 hodin. Můžete se přijít ohřát na indonéský ostrov Bali – ostrov plný barev, exotických vůní, dobrého jídla a přátelských lidí.

Během přednášky se dozvíte základní informace o kultuře, životním stylu a umění místních obyvatel, které autorka měla během svého dvouletého pobytu možnost poznat. A zapomenout nesmíme ani na zábavné mezikulturní rozdíly. Obyvatelé jsou převážně hinduistického vyznání a podíváme se také, jak probíhají nejdůležitější slavnosti i některé tajemné rituály.

Pro děti je na pondělí a úterý 19. a 20. března připraveno představení O princi, který přišel o ucho kombinující prvky tradičního umění - dřevěné loutky, tanec, hudbu a výrobu vějíře.

Pestrý program pro všechny hýří všemi barvami. Přijďte do Městské knihovny v Mikulově vnímat krásu ostrova Bali všemi smyly.

Reklama

Výběr článků

Načítám