Hlavní obsah

Krásný pohled na Ostravu je z televizního vysílače Hošťálkovice

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysílač v Hošťálkovicích pracuje již od roku 1955. Je postaven na kopci mezi Bobrovnickým a Ludgeřovickým lesem ve výšce 290 m. n. m.

Foto: Josef Zajíc

Vysílač v Hošťálkovicích u Ostravy. Výška 184,5m

Článek

Vysílač na kopci v Hošťálkovicích u Ostravy byl jako první vysílač postaven na "zelené louce". První konstrukce byla postavena již v roce 1955. V roce 1962 byly zahájeny testy stereo vysílání. V období let 1964 až 1966 byla postavena další betonová věž o výšce 50 metrů, která vedle současného vysílače stojí dodnes. V roce 1972 bylo zprovozněno oficiální stereo vysílání a 9. května 1973 bylo zahájeno barevné vysílání ČST.

V roce 1975 bylo rozhodnuto o stavbě nového vysílače. Stavba byla ukončena 12. prosince 1980 a zahájeno vysílání z nové Hošťálkovické věže, která ční do výše 184,5 metru a je již zažitou dominantou pohledu na velkou Ostravu.

O technických parametrech a vybavení jsme zjistili, že v současné době je Ostrava plně pokryta  digitálním pozemním signálem. Prostřednictvím vysílačů Hošťálkovice a Hladnov je možné naladit programy v rámci Multiplexu MUX 1, 2 a 3. Technologie pro TV vysílání na objektu Hošťálkovice byly v nedávné době kompletně obnoveny a je zde nyní provozována moderní technika poslední vývojové generace od renomovaných světových výrobců.

Do budoucna se počítá s využitím vysílače v Hošťálkovicích i pro vysílání digitálního rozhlasu a  televizního vysílání s vysokým rozlišením HDTV.

O digitalizaci se můžete více dozvědět na: www.digistranky.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám