Hlavní obsah

Krása hradních a zámeckých večerů

Novinky, Jana Sedláčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jaké jsou večery na hradech a zámcích, když odejdou poslední návštěvníci a všude kolem je jen hluboké ticho, přítmí v komnatách a na chodbách se objevují stíny dávných příběhů?

Foto: archiv NPÚ

Konopiště

Článek

Večery na hradech a zámcích jsou nezaměnitelné. Krásné. Na mnoha místech nesvítí elektrické osvětlení, okny protahuje studený vzduch a na věžích se ocitáte jakoby mimo okolní svět.

V takových chvílích se snad nějakým zvláštním kouzlem vynořují vzpomínky na postavy, které tady žily, osudy lidí z portrétů na stěnách a ze zažloutlých stran starých knih.

Příležitostí, jak alespoň trochu nasát tu kouzelnou atmosféru, moc není. Jedna z možností bude při výjimečné události tuto sobotu na Konopišti, kdy je připravena prohlídka gotického paláce a posezení v jednom z útulných středověkých pokojíků s kastelány z Krakovce, Točníku a Žebráku, Mníšku pod Brdy a Vimperku ve svitu svící od 18 hodin.

Povídat se bude o nejzajímavějších příbězích a dávných legendách, chvílích a událostech ze života na hradech a zámcích, o nejhezčích zákoutích, neprobádaných místech či uměleckých skvostech.

Konopišťský gotický palác pochází z období posledních Přemyslovců a dominantu tvoří kaple s diamantovou klenbou. Více než 700 let je svědkem lidských osudů a významných událostí. Posezení s kastelány v tomto prostředí bude o to působivější a možná se rozezní i staré harmonium, které v kapli provázelo dennodenní bohoslužby.

Večer je pro omezený počet návštěvníků a zájemcům se doporučuje včasná rezervace.

Další informace: https://www.zamek-konopiste.cz/cs

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám