Hlavní obsah

Královny ochotnického souboru Smotaná hadice zabodovaly na Hanáckém divadelním máji

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragikomedii autorů Romana Vencla a Michaely Doleželové Královny uvedl v rámci přehlídky Hanácký divadelní máj v Němčicích nad Hanou ochotnický soubor Smotaná hadice Křenovice. Režisérem zdařilé inscenace, jejíž premiéra proběhla loni na jaře, je Honza Raclavský.

Foto: archiv autora

Protagonistky tragikomedie Královny (DS Smotaná hadice Křenovice)

Článek

Představení, které proběhlo v sále Kina OKO Němčice nad Hanou, se líbilo nejen publiku, ale stejně tak odborné porotě, která ocenila všechny protagonisty. Cenu za režii získal Honza Raclavský, cenu za herecký výkon byla udělena Emilii Vránové, zatímco dvě čestná uznání byly předány Martině Večerkové a Aleně Navrátilové.

Současně byla úspěšná inscenace Královny nominována do národního kola přehlídky venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim ve Vysokém nad Jizerou.

Děj Královen je zasazen do lázeňského pokoje, který možná nevypadá jako vhodné místo pro komedii, ale opak je pravdou. Tři ženy, které se na něm sejdou, byly v nedávné době vystaveny zlomovým životním okamžikům a teď stojí před nelehkým úkolem – naučit se žít své nové životy.

Kromě tohoto faktu však nemají společného vůbec nic. Pohromadě se ocitnou poté, co v jednom lázeňském křídle dojde k havárii vodovodního potrubí. Každá ze tří žen patří k jiné generaci, každá má svůj příběh a každá se musí vyrovnat s odlišnou životní situací. A je to právě humor, který drží člověka nad vodou v těch nejtěžších chvílích a pomáhá mu zdolávat i ty nejhorší překážky. Královny jsou tragikomedií plnou upřímného humoru, z něhož občas mrazí v zádech.

„Každá z hrdinek má trochu odlišný problém, spojuje je to, že mají za sebou významný životní zlom, zásadní událost, která jejich život otočila horším směrem. Všechny tři stojí na křižovatce, po odchodu z lázní by vlastně měly začít žít jinak, než byly dosud zvyklé. Generačně i sociálně jsou každá někde jinde, přesto spolu musí určitou dobu žít,“ popsal děj hry Roman Vencl.

V inscenaci křenovického souboru Smotaná hadice hrají Emilie Vránová (Zita), Martina Večerková (Johana) a Alena Navrátilová (Eliška).

Další informace https://hanackydivadelnimaj.webnode.cz/sluzby/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám