Hlavní obsah

Král Václav V., Vydra zvaný, převzal v Mlázovech své království

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohádková chalupa v Mlázovech na Klatovsku úspěšně ukončila další sezónu. Novým vládcem Pohádkového království je Václav V., který převzal žezlo po svém předchůdci, králi Zdeňku Troškovi.

Foto: Jan Kaše

Král Václav V. před Pohádkovou chalupou

Článek

V neděli 5. října proběhlo v mlázovské Pohádkové chalupě slavnostní ukončení sezóny. Pro děti a jejich rodiče byl připraven bohatý program – hudba, nejrůznější soutěže, bramboriáda a drakiáda.

A co by to bylo za pohádku bez krále. Tím se nově stal Václav V., Vydra zvaný. Prohlédl si celé mlázovské království, převzal klíče od svého hradu a především úsměvem a vtipem potěšil všechny přítomné.

„Tak já vás tady vítám, je mi velkou ctí, že jsem se tady mohl s vámi sejít ve svém království, prohlédl jsem si svůj hrad, který jsem tedy zdědil po předchozím králi Troškovi a musím říct, že se obávám, že se mi do něj nepodaří vejít, protože budu muset počkat, až se scvrknu. Nicméně bránou do Šumavy jsem prošel, doufám, že projdu i bránou ze Šumavy,“ sdělil své první dojmy král Václav.

V souvislosti s nástupem Václava V. na trůn byly vydány i nové mince, které podle krále budou velmi tvrdou měnou, což může každý vyzkoušet, až si do nich kousne. Ústředním motivem zlatých, stříbrných a bronzových mincí je samozřejmě král Václav V, a to na koni.

Kancléř Pohádkového království uvedl, že král Zdeněk Troška zcela dobrovolně a bez nátlaku odstoupil 10. srpna loňského roku. S humorem dodal, že díky zákonu o úřednících, který byl v království v minulosti přijat, všichni úředníci i ministři zůstávají i za vlády Václava V.

Pohádková chalupa v Mlázovech ukončila sezónu 2014. Je dobře, že české děti stále ještě nachází, a to i přes vydatnou masáž zahraničními filmovými výtvory, zalíbení v našich pohádkách a pohádkových bytostech. K tomu bezesporu přispívají i takové projekty, jakými jsou pohádkové chalupy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám