Hlavní obsah

Krajinou barona Ringhoffera se letos poprvé pojede i na koloběžkách

Novinky, Lukáš Klapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 26. dubna vyrazí stovky milovníků velkopopovické krajiny na 9. ročník putování Krajinou barona Ringhoffera. Start je z nádraží v Mirošovicích v 9.30 hod a cílem je tradičně Kamenice. V pivovaru ve Velkých Popovicích je připravený bohatý doprovodný program včetně speciálních prohlídek.

Foto: Pivovar Velké Popovice

Prohlídková trasa

Článek

Účastníci mohou vyrazit pěšky, na kolech a nově i na koloběžkách. Pivovar Velké Popovice je čtvrtou zastávkou naučné stezky přesně 8,2 km od startu. Během pochodu od 10 do 14 hodin budou každou půlhodinu probíhat prohlídky pivovaru.

Speciální prohlídky s potulným malířem

V pravé poledne se bude křtít kůzle, potomek kozla Oldy, maskota pivovaru. Na to naváže křest nové dřevěné sochy Kozla, kterého vyřezal motorovou pilou dřevorubecký mistr světa Martin Komárek. Ve 13.00 začíná první speciální prohlídka pivovaru s průvodcem v kostýmu potulného malíře.  

Traduje se, že potulný francouzský malíř, který během cest zavítal i do Velkých Popovic, namaloval podobu pivních etiket s kozlem jako poděkování za pohostinství pana Ringhoffera. Speciální prohlídky s potulným malířem budou v pivovaru probíhat až do konce září vždy ve 13 a 15 hodin, od září do prosince pouze o víkendech a svátcích ve 13 hodin.

Originální pivní známka a soutěž o nejlepší kostým

Návštěvníci se na prohlídce dovědí více zajímavostí z historie pivovaru a navíc dostanou originální pivní známku. Tu si mohu odnést jako suvenýr, nebo ji vyměnit v restauraci Velkopopovická Kozlovna nebo Pod Lesem ve Velkých Popovicích za malé pivo.

Navíc účastník pochodu v nejlepším kostýmu (turisté oblečení ve stylu rakousko-uherské monarchie jsou vítáni) dostane na další cestu karton plechovek s pivem Velkopopovický Kozel a knížku o historii pivovaru s názvem Velkopopovická legenda. 

Hrobka rodiny Ringhofferů otevřena pro veřejnost

Velkým lákadlem během deseti zastávek na trase bude otevření hrobky rodiny Ringhofferů v Kamenici. Hrobka byla postavena v letech 1887 až 1892 architektem Jiřím Stibralem a vkusně zasazena do krajiny na Zaječím vrchu.

Zakladatel pivovaru ve Velkých Popovicích baron František Ringhoffer, který se však jeho otevření v roce 1874 nedožil, si zdejší kraj zamiloval a stal se pro něj i jeho potomky domovem i místem věčného odpočinku.

Promítání cestopisných filmů v Kamenici 

Cílem putování Krajinou barona Ringhoffera je tradičně Kamenice, kde budou od 15. hodiny promítány cestopisné filmy a vystoupí zde kapela Neurol Band. Od 17 hodin pojedou z cíle naučné stezky autobusy zpět k vlakovému nádraží v Mirošovicích na start. 

Již tradiční akci pořádá Mikroregion Ladův kraj a Pivovar Velké Popovice, který letos slaví 140. výročí svého založení. 

Další informace najdou zájemci na webu www.kozel.cz a www.laduv-kraj.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám