Hlavní obsah

Kozorožec dagestánský je novým živočišným druhem v děčínské zoologické zahradě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V komplexu Zvířata z chladných krajů se zabydlela v tomto týdnu trojice samic kozorožce dagestánského. Mají výběh se strmou strání plnou pískovcových balvanů, pod níž stojí dřevěná stavba. Děčínská zoo je spolu s libereckou jediná, která u nás tento druh kopytníků chová.

Foto: zoo Děčín

Nový přírůstek děčínské zoo - samice kozorožce dagestánského.

Článek

„Tento druh kozorožce chováme s libereckou zoo jako jediní v republice, a i v rámci celé Evropy se nejedná o běžný druh. Na příjezd chovného samce si tak budeme muset nějaký čas počkat. Nejbližší zoologickou zahradou, kde by byl kozel k dispozici, je estonská zoo v Tallinu, což je poměrně daleko. Takže vyčkáme, až se uskuteční transport zvířat z této oblasti pro vícero institucí, aby finanční náklady za převoz nebyly tak vysoké,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland.

Po krátké aklimatizaci ve vnitřních prostorách byly samice již vypuštěny do venkovního výběhu. Stále jsou ale ještě poměrně plaché a teprve se sžívají s novým prostředím.

Reklama

Výběr článků

Načítám