Hlavní obsah

Kovákům postižených řáděním živlů pomáhá speciální konto

Novinky, Petr Pokorný

Říká se, že je lepší vyhořet než se stěhovat. Není ovšem vůbec jisté, zda by někdo, komu vyhořel byt či dům, toto rčení potvrdil. Asi ne. A stejně to vidí i členové Odborového svazu KOVO.

Foto: Petr Pokorný

Povodně na jihu Čech.

Článek

Mají proto připravené prostředky, které jsou schopni rychle uvolnit jako první okamžitou finanční pomoc pro své kolegy postižené například požárem, povodní, větrem, krupobitím a podobně.

„V případě takto svízelných životních situací platí, že kdo rychle dává, dvakrát dává. Abychom v krizových případech mohli svým členům pomoci, bylo zřízeno speciální Konto živelných pohrom. Domnívám se, že i jeho název jasně vyjadřuje, k čemu jsou zde shromážděné finanční prostředky určeny. Prostředky z tohoto konta slouží jako podpora v případě živelných pohrom a dalších nepředvídatelných záležitostí, jimiž je postižen člen OS KOVO, jeho rodina a majetek,“ uvedl zmocněnec jihočeského Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jan Švec.

Na příspěvcích do Konta živelných pohrom se kromě základních organizací podílí ze svého fondu i Odborový svaz KOVO. „Každý člen přispívá deset korun ročně. Stejnou sumu, jakou činí celkově vybrané prostředky ze základních organizací, pak vkládá přímo svaz. Už mnohokrát se ukázalo, jak je toto konto důležité a jak užitečná je pro naše členy pomoc v krizových situacích,“ zdůraznil Švec.

Ke konci května bylo na tomto zvláštním účtu OS KOVO k dispozici téměř 13 milionů korun. Pomoc z účelového konta svazu je poskytována jako sociální podpora členům, kteří v důsledku živelných pohrom utrpěli škody na bytech a rodinných domech. Týká se tedy výhradně základního bydlení, nikoli třeba rekreačních objektů a podobně.

Od roku 2010 vyplatil odborový svaz tuto sociální podporu v téměř v 300 případech v celkové výši bezmála 5,3 milionu korun. Loni kováci pomohli ve 12 případech částkou 299 tisíc korun. „Jen za prvních pět měsíců letošního roku už bylo vyplaceno téměř 200 tisíc korun ve 14 případech. Vesměs šlo o důsledky silných bouřek. Dva případy souvisely s požárem, tři se zatopením objektu, osm s větrem a jeden s úderem blesku,“ poznamenal vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Rudolf Tkáč.

K Jihočechům je letos počasí zatím „milosrdné“. „Nový případ v regionu hlášený nemáme,“ řekl Tkáč. V letech 2016 až 2018 ovšem čerpalo sociální podporu z Konta živelných pohrom dvanáct členů jihočeského sdružení OS KOVO. Nejvíce jich pocházelo z Jihostroje Velešín v souvislosti s ničivým krupobitím v roce 2016. Zřejmě nejznámějším případem je pak vyhořelý byt zaměstnance společnosti Robert Bosch na českobudějovickém sídlišti Máj z roku 2017.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov, Groz-Beckert Czech, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Reklama

Výběr článků

Načítám