Hlavní obsah

Kováci jdou do ulic. Odboráři poradí, jak vyřešit problémy v práci

Novinky, Petr Pokorný

Jihočeští kováci se vydají do ulic. Nebudou ale protestovat. Zástupci OS KOVO, nejsilnějšího tuzemského odborového svazu, pod hlavičkou ČMKOS postaví své informační stany v Českých Budějovicích a Táboře, aby zde zcela bezplatně poradili každému, kdo si neví rady s řešením svých pracovních problémů.

Foto: ČMKOS
Článek

„Z vlastní bohaté zkušenosti víme, že orientace veřejnosti ve spleti paragrafů Zákoníku práce moc dobrá není. Koronavirová krize navíc otevřela řadu nových pracovněprávních problémů, s nimiž se často potýkali i někteří zaměstnavatelé. Zcela novým instrumentem je například program na ochranu zaměstnanosti Antivirus. Systém dočasné nebo částečné nezaměstnanosti, takzvaný Kurzarbeit je ovšem jen jednou z mnoha otázek, s kterými dokážou naši právníci poradit,“ uvedl jihočeský zmocněnec OS KOVO a předseda základní organizace OS KOVO při společnosti Motor Jikov Jan Janoušek.

Akcí s podtitulem „Budoucnost práce – investice do lidí a posilování sociálního dialogu“ chtějí odboráři veřejnosti současně připomenout hlavní poslání a činnost odborů.

„Mnozí často zapomínají, že odbory jsou jedinou oficiální a organizovanou silou, která dokáže účinně hájit jejich zaměstnanecká práva. Řada lidí očekává ochranu odborů, ale od členství v nich se distancuje. Tím je i sebe oslabují. Síla odborů, a tedy i vyjednávací pozice roste s počtem členů v konkrétní firmě. I na to chceme samozřejmě upozornit,“ poznamenal Janoušek.

Jak řešit problémy v práci? Co je to kolektivní vyjednávání? Jak založit odborovou organizaci? Jak koronavirová krize zásadně změnila pracovněprávní vztahy, práva a povinnosti zaměstnanců? Odpověď na tyto a další otázky získají všichni, kteří stánky Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) navštíví. Dozví se také například podrobnosti o možnostech anonymního členství v Odborovém svazu KOVO, jež je chrání před možnými represemi ze strany zaměstnavatelů.

„Strach z represí ze strany zaměstnavatelů je nejčastější příčinou obav ze zakládání nových odborových organizací. KOVO proto ve snaze pomoci zaměstnancům v těchto situacích umožnilo takzvané chráněné, anonymní členství ve svých řadách, jehož součástí je také kompletní odborný poradenský servis. Na jihu Čech takto vznikla pod křídly OS KOVO uskupení členů už v deseti firmách, kde předtím odbory z různých důvodů nepůsobily. A je třeba říci, že vyjednávání se zaměstnavateli jsou zde po překonání úvodních bariér nakonec velmi úspěšná,“ poznamenala vedoucí jihočeského Regionálního pracoviště Odborového svazu KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková.

Informační stánky ČMKOS a OS KOVO budou veřejnosti k dispozici v pondělí 15. června od 11 do 17 hodin v ulici Boženy Němcové u hlavního vchodu do českobudějovické nemocnice. O den později, v úterý 16. června, od 11 do 15.30 hodin pak na náměstí T. G. Masaryka v Táboře.

Reklama

Výběr článků

Načítám