Hlavní obsah

Kousek romantického Slovenska v Polabí

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bílá chalupa se stodolou, kolem sad, v mělkém údolíčku políčka se zeleninou, na stráni veliké ořešáky, na pastvinách za stavením stádo ovcí a koz, kolem nějž pobíhá černobílý pes.

Foto: Jan Řehounek

Stáda ovcí a koz uchvátí každého návštěvníka.

Článek

„Vitajtě!“ slovensky zdraví příchozí majitelka farmy spěchající s jehnětem v náručí, stejně jako na vás bude hutoriť východoslovenským dialektem pravý slovenský bača ručně dojící ovečky, poslušně se řadící do zástupu.

Když si projdete farmu, podrbete za uchem psa vrtícího přátelsky ocasem, podíváte se do králíkárny na malé králíčky, vyhnete se všude kolem pobíhajícím perličkám či indickým běžcům, což jsou kachny, prozkoumáte ekologická políčka fazolí, cibule, pastiňáku, rajčat, mochyně, mangoldu a další zeleniny, označená na kraji řádků slovensky psanými cedulkami, pohladíte roztomilého oslíka, určitě dostanete hlad.

A tak se romantickým lesem s hlubokými stržemi, které byste tady nikdy nehledali, vydáte přes kopec do sousední vesnice Tuchom, kde najdete stylovou restauraci příjemného penzionu, kolem nějž jsou rozestavené dřevěné sošky s lidovými motivy.

Kdo si tady vyzkoušel „zážitkovou gastronomii“ se slovenskými tradičními jídly: pravou kapustnicou, brynzovými haluškami, haluškami s uzeným masem a kysaným zelím, pečeným jehněčím, případně lívanci s domácí marmeládou z černého bezu, bude se sem zcela určitě vracet. A zvedne ruku pro lepší než třetí místo, které hospůdka v dřevěnici pod vedením mistra kuchaře Václava Košnáře získala v roce 2015 v Maurerově výběru Grand restaurant.

Zatímco si na nich pochutnáváte, z protější stráně zaznívá „koncert“ plechových zvonců popásajících se oveček a společnost vám dělá za plotem v mokré hlíně u rybníčka ryjící ochočený mohutný divočák.

Za podobnou scénou a dějem nemusíte vážit dlouhou cestu na Spiš, Šarišskou vrchovinu či do Nízkých Tater. Slovenskou ekologickou farmu najdete v Košíku – vybudovala a provozuje ji, stejně jako penzion v sousední Tuchomi, Dáša Havlová, švagrová někdejšího prezidenta Václava Havla.

V místech, kde se za minulého režimu v dřevěné věži u chalupy v „zapadáku“ na konci vsi, před špiclováním estébáků schovaném mezi mírnými kopečky, scházeli u Ivana Havla disidenti, nacházejí nyní příjemné prostředí a speciality se značkou „Polabí – regionální produkt“ turisté.        

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám