Hlavní obsah

Kousek ráje v Rožnově pod Radhoštěm nabízí zrekonstruovaný areál Ranče Bučiska

Novinky, Zdenka Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová vstupní brána na Ranči Bučiska jakoby vás pouštěla do úplně jiného světa, než kterým si žije Rožnov pod Radhoštěm o pár metrů dál. Nově zrekonstruovaný areál vás už zdálky láká k posezení, z ohrad i ze stájí vás zdraví koně. V tomto prostředí jsme si povídali s majitelem Ranče Radkem Žílou.

Foto: Ranč Bučiska (www.rancbuciska.cz)

Zrekonstruovaný Ranč Bučiska láká k posezení i poježdění

Článek

Musím vám to tu pochválit, je tu nádherně.

Děkuju, to mě těší. Dali jsme si záležet, aby tu bylo příjemné zázemí jak pro koně, klienty koňáky, tak pro veřejnost. Minulý majitel to tu na 15 let pro lidi uzavřel, takže s rekonstrukcí bylo samozřejmě dost práce. Ale výsledek stojí za to.

Kdy jste otevřeli a co tu vlastně všechno nabízíte?

Otevřeli jsme loni v červnu, budeme mít brzy první “narozeniny”. Od října nám funguje Jezdecký klub, který nabízí výcvik westernového i anglického ježdění. Nabízíme také ustájení koní v prostorných boxech s veškerou péčí. V létě pořádáme tábory pro děti, kdy se naučí jezdit i jak se o koně starat. A některé večery si také můžete přijít poslechnout dobrou country kapelu nebo cimbálovku. 

Vím o vás, že jste původně z Českého Krumlova. Co vás vedlo ke koupi a rekonstrukci tak rozsáhlého areálu?

Mám Beskydy rád a mám rád koně. Když se objevila tato příležitost, dlouho jsem neváhal. Moje představa byla, že přijede člověk, shodí ze sebe v šatně sako a kravatu, zajezdí si, vyčistí hlavu a pak se může s klidem vrátit zpátky do pracovního procesu. Taky mě zlákala spolupráce s Tomášem Zajacem, který je úspěšný trenér westernového ježdění a kolem koní umí snad všechno. Chci, aby Ranč Bučiska byl jednou špičkou ve svém oboru, nejen co se týká kvalitního zázemí a péče o koně, ale například také při pořádání různých závodů.

Kolik tu máte ustájených koní? Je některý z nich “hvězda”?

Už když jsme to tu kupovali, věděli jsme, že budeme rozšiřovat kapacitu stájí, která předtím byla nedostačující. V současnosti se počet ustájených koní pohybuje kolem 27. Máme tu několik šampionů. Například kobylka Surely I'm Invited je mistryní světa dvouletých koní ve Western Pleasure Open i ve Western Pleasure Mládež.

Je to náročné starat se o tolik koní?

Hned na začátku jsme navázali spolupráci se Střední zemědělskou školou tady v Rožnově. Studenti k nám chodí na praxi a zároveň mají výuku jezdectví. Pak je tady právě Tomáš Zajac, který koně i některé jezdce připravuje na závodní sezónu. Spolupracujeme se dvěma výbornými veterináři a s kovářem. Brigády si tu odbudou také členové Jezdeckého klubu, no a my také nezahálíme.

Co plány do budoucna?

Tak těch je hodně, teprve jsme začali. Venku chceme postavit nové dětské hřiště, vevnitř se zase chystá rekonstrukce tanečního sálu, abychom zde mohli pořádat country bály a zábavy. Pokud se vše podaří, tak jak bychom chtěli, bude tu příští rok stát nová závodní hala. To nám umožní tady uspořádat rodeo. Na to se hrozně těším.

Pozvete nás na nějakou nejbližší akci?

První narozeniny zrekonstruovaného Ranče Bučiska oslavíme 24. května dětským dnem, kdy budou v areálu ranče nejrůznější atrakce a aktivity pro děti i dospělé, jako třeba lukostřelba, lanové atrakce, elektrický býk, bumperball a mnoho dalšího. Večer si zase přijdou na své dospělí, přijede zahrát oblíbená skupina Čechomor. Více informací o nás i o akci najdete na našich stránkách www.rancbuciska.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám