Hlavní obsah

Kostýmy z filmu Noc na Karlštejně se fotografovaly v interiérech hradu

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arcibiskup, císař Karel IV. s císařovnou, vévoda Bavorský, král Cyperský a další originály kostýmů z filmu Noc na Karlštejně se fotily v interiérech hradu. Legendární filmový muzikál letos slaví 40. výročí a Karlštejn připravuje od května do září velkou výstavu.

Foto: Management hradu

Arcibiskup Pražský (kostým Karla Högera)

Článek

Na hrad Karlštejn se ve čtvrtek po 40 letech vrátily některé kostýmy, které si zahrály v legendárním muzikálovém filmu Noc na Karlštejně. Tým autorky projektu Věry Krátké, ředitelky Barrandovského fundusu, je sem kvůli fotografování přivezl pouze na jediný den. Už v květnu se však kostýmy na hrad vrátí a budou součástí připravované výstavy.

"Jsem moc ráda, že jsme dnes na hrad mohli přijet a ty nejkrásnější kostýmy z filmu Noc na Karlštejně, kostýmní výtvarnice Ireny Greifové, nafotit přímo v místech, kde se muzikál před 40 lety natáčel," uvedla Věra Krátká.

Na výstavě bude kromě rekvizit a kuriozit z natáčení vystaveno na 30 originálních kostýmů včetně těch, které patří do sbírky ministerstva kultury a mají status "kulturní dědictví". Těmi jsou např. kostýmy Karla Högera, Waldemara Matušky nebo Miloše Kopeckého.

"To, že se část kostýmní výpravy podařilo v Barrandovském fundusu dohledat, je takový malý zázrak. Barrandov Studio - Divize fundus totiž spravuje na 300 000 kostýmů a kostýmních součástí a desítky tisíc rekvizit," dodala Věra Krátká.

Výstava bude otevřena v konírně Císařského paláce hradu Karlštejn od 1. května do 30. září podle otevírací doby hradu denně kromě pondělí, v červenci a srpnu pak denně. Kromě toho připravuje management hradu celou řadu doprovodných kulturních akcí, které s tímto výročím a slavným muzikálovým filmem souvisejí.

Reklama

Výběr článků

Načítám