Hlavní obsah

Kostel v Bořeticích potřebuje zásah odborníků, obec shání prostředky na opravu

Novinky, Veronika J. T. Nováková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Občané i farníci z Bořetic, známého poutního místa na jižní Moravě, se poslední měsíce potýkají se závažným problémem. Tím je střed a dominanta obce – barokní kostel svaté Anny, který kvůli havarijnímu stavu střechy a velmi vysoké vlhkosti zdí nutně a rychle potřebuje zásah odborníků.

Foto: Veronika J. T. Nováková

Poutní slavnosti od roku 2007 doprovází i víkendový hudební festival ANNAFEST - letos ve dnech 22.-24.2011.

Článek

„Když jsme se doslechli o špatném stavu kostela, hlavně jeho střechy, ihned jsme se rozhodli, že není na co čekat, a pustili se do vyřizování záležitostí potřebných k zahájení oprav. Teď už máme na stole všechna povolení," vysvětluje starosta obce Václav Surman, který se ve spolupráci se správcem farnosti P. Andrzejem Wąsowiczem v celé akci osobně angažuje a snaží se pomoci se získáním dvou milionů korun potřebných na opravu střechy.

„Pokud se nám podaří opravit střechu a seženeme-li další prostředky, čeká nás řešení dalšího problému, kterým je vysoká vlhkost uvnitř kostela, dosahující až 99 %. Za poslední dva roky vystoupala na vnitřních omítkách nad výšku dvou metrů,“ doplnila Marie Michalová, která je pověřena koordinací oprav.

„Obec Bořetice si je vědoma důležitosti kostela sv. Anny – vždyť jistě i díky jeho kouzelnému vzhledu se naše obec stala Vesnicí roku České Republiky v roce 2005," uvedl starosta. 

Všechni se chtějí zapojit - místní soubor DEO GRATIAS rozjel benefiční turné, děti ze ZŠ vyrábí propagační předměty, každoroční festival pro mládež ANNAFEST bude také benefiční.

„Osobně můžu říct, že mě velmi potěšilo i překvapilo, s jakou vervou se farníci všech věkových kategorií pustili do shánění prostředků. Mají spoustu nápadů a pro mě je to známka toho, že je za co bojovat,“ dodal starosta.

„V neděli 19. června proběhne v Bořeticích velká sbírka po domech, jejímž prostřednictvím mohou osobně přispět všichni občané Bořetic. Hned potom oslovíme místní firmy a podnikatele, kteří nám zatím vždy vyšli vstříc. Prvním úspěchem je schválená dotace ministerstva kultury z havarijního fondu ve výši 250 000 Kč,“ shrnuje plán shánění prostředků Michalová. 

Další informace hledejte na www.boretice-farnost.cz.

Související témata:

Výběr článků

Načítám