Hlavní obsah

Kostel sv. Václava a Husův sbor v Dobrušce ožijí během Noci kostelů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi dvěma sty kostely, které jsou v královéhradecké diecézi přihlášeny k letošní Noci kostelů, nechybí dva z Dobrušky - kostel sv. Václava a Husův sbor. Také v nich si v pátek 23. května budou moci návštěvníci vychutnat zajímavý kulturně-duchovní program.

Foto: Dana Ehlová

Kostel sv. Václava v Dobrušce ožije během Noci kostelů.

Článek

V jedné z architektonických dominant Dobrušky - kostele sv. Václava - zazní 23. května po mši svaté hudba v podání Pardubického komorního orchestru pod taktovkou Otakara Tvrdého.

Královský nástroj - barokní varhany z roku 1727 od stavitele Jana Gottfrieda Helbicha, předního představitele kralické varhanářské školy, které počátkem 19. století upravil varhanář Jiří Španěl a na konci 20. století prošly restaurováním pod rukama Ivana Červenky z Jakubovic - bude s bravurou obsluhovat Radka Štolbová. 

Koncert je zároveň zařazen do 44. ročníku festivalu komorních sdružení Camerata Nova Náchod, který od 19. května probíhá v pěti městech regionu a v polském Klodzku.               

Hudbu pak vystřídá mluvené slovo a návštěvníci dobrušské Noci kostelů si budou moci v rámci komentované prohlédnout interiér stavby, jejíž paměť sahá hluboko do historie a vznik je datován do doby, kdy vznikalo město samotné.    

Varhany se rozeznějí během pátečního večera ještě jednou, tentokrát pod rukama místních hudebníků Jany Šitlerové, Ireny Pavlíčkové, Kateřiny Voglové a Lukáše Koblasy. Na promítacím plátně poběží nejen prezentace o svatém Václavovi, který je patronem zdejšího kostela, ale také ukázky z činnosti farnosti. Hodinku před půlnocí vyplní meditační zpěvy a chvíle ztišení.

Čtyřhodinový program v Husově sboru zahrnuje promítání starých i nových fotografií ze sborového života, prohlídku budovy i věže, organizátoři nezapomněli ani na děti.      

Reklama

Výběr článků

Načítám