Hlavní obsah

Kostel sv. Anny v Krupce slaví 500 let existence

Novinky, Rostislav Kadlec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ctihodná rada města Krupka se usnesla postavit na počest svaté matky Anny kostel. Stavba začala se zcela mizivými prostředky, ale obyvatelé přiložili ruku k dílu, přinášeli stavební kameny, prováděli zednické práce, a tak se nový svatostánek podařilo zastřešit. Tak se stalo před pěti sty lety.

Foto: Archiv MěÚ Krupka

Koncert v kostele sv. Anny v Krupce u příležitosti jeho 500 let existence.

Článek

„Tehdy to byla významná událost. Kostel tu stojí dodnes a je naší povinností jej zachovat pro další generace. Je to náš historický skvost, který nám tu naši předci zanechali,” řekl v souvislosti s významným výročím existence kostela na Libušíně starosta Krupky Zdeněk Matouš.

U příležitosti oslav výročí připravili pracovníci krupské městské knihovny akci o historii města s názvem Crupa-Šajn-Mariaschein-Bohosudov-Krupka. Pásmo mluveného slova zaznělo v podání členů Divadelního souboru Domu kultury Krupka s hudebním doprovodem žáků a pedagogů místní základní umělecké školy. Návštěvníci, kteří celý kostel zaplnili, tak měli možnost poznat nejen část historie města, ale také prožít příjemný kulturní zážitek.

Na přilehlém hřbitově se pohřbívalo od roku 1609 až do roku 1887, kdy obec zřídila hřbitov nový. U kostela sv. Anny je pohřbeno 327 obětí morové epidemie z roku 1680 a 37 obětí cholery z roku 1850. Odpočívají zde 3 významní městští písaři Michael Stuehler, Johann Jungmeister a Michael Weiner a mnoho dalších osobností města – starostové, radní, úředníci, správci horního úřadu, obchodníci i duchovní. Místo posledního odpočinku zde také nalezli padlí ve třicetileté a sedmileté válce.

Krupka každý rok investuje do údržby a obnovy svých památek několik miliónů korun. V současné době probíhá na kostele sv. Anny výměna stávající dřevěné šindelové střechy. Rozpočtované náklady na její výměnu dosahují téměř 2 milióny korun. Ministerstvo kultury ČR z Programu regenerace městských památkových zón a městských památkových rezervací uhradí více než 500 tisíc korun. Ústecký kraj přispěje částkou 1 milión korun z Programu na záchranu a obnovu kulturních památek Ústeckého kraje. Ostatní náklady uhradí ze svého městského rozpočtu Krupka.

Samotný kostel se nachází v místní městské památkové zóně, která je spolu s dalšími hornickými památkami v okolí Krupky v návrhu na zapsání na světový seznam UNESCO. O tom, zda Krupka a celá Hornická kulturní krajina Krušnohoří bude zapsána na seznam UNESCO, bude rozhodnuto v roce 2018.

Zájemci o krupskou historii mohou malebný kostelík sv. Anny navštívit od května do konce září, v pátek od 13 do 17 hodin a v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám