Hlavní obsah

Košický zlatý poklad a Hrnčiarká ulička zvou k návštěvě na východním Slovensku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při návštěvě východoslovenských Košic jsme zavítali i do méně známých míst, kam nepřijde každý turista. Košický zlatý poklad ve Východoslovenském muzeu i Hrnčířská ulička na okraji historického centra přesto stojí za pozornost.

Foto: Jiří Cysař

Košický poklad

Článek

Košický zlatý poklad

Košický zlatý poklad je soubor 2 920 zlatých mincí, tří zlatých medailí a zlatého renesančního řetězu objevený při kopání základů budovy finančního ředitelství na Hlavní ulici č. 68 v Košicích roku 1935.

Mince jsou až z osmdesáti různých evropských mincoven. Unikátní sbírka, jež pochází z 15. až 17. století, je jedním z největších objevených zlatých pokladů na světě. A právě tento unikát prošel v roce 2013 komplexní rekonstrukcí trezorové části, kde jsou nyní interaktivní tabule. Můžete si vybrat minci, kterou chcete vidět, přiblížit a sledovat detail rubu i líce a také si přečíst její historii.

Dalo by se říci - zlato, kam oko dohlédne. Nález přinesl i tři zlaté medaile. Dvě jsou z let 1526 a 1544 s motivem na krále Ludvíka Jagellonského.

Nejvzácnější je třetí z roku 1541. Je dílem Kryštofa Fusse a je jezdeckou medailí krále Ferdinanda I. Habsburského. Poklad byl uložen do renesanční měděné schránky ve tvaru bochníku, která se skládá ze dvou do sebe zapadajících mís. Vrchní mísa je zdobena rytým loveckým motivem.

Mohutný renesanční řetěz je pak dlouhý 2,14 metru a těžký 590 gramů.

Historie pokladu

V roce 1935 byla barokní budova Spišské komory stržena, aby uvolnila místo pro nové finanční ředitelství. Dělníci, kteří poklad objevili, si ho chtěli nechat a postupně rozprodat. Po prozrazení jejich záměru však poklad v neporušené sestavě směřoval do Generální finanční pokladny v Bratislavě, následně do Ústřední státní pokladny v Praze.

V letech 1941 až 1942 byl poklad zpracován numismatickou odbornicí Emanuele Nohejlovou-Prátrovou v Národním muzeu v Praze. Jelikož se o něj během druhé světové války zajímalo hned několik států, byl v roce 1943 ukryt na dvou dobře utajovaných místech mimo Prahu.

Do Košic se vrátil na výstavu v roce 1956 a potom až v roce 1967. Pro jeho trvalé umístění ale ve městě neexistovaly vhodné prostory. Proto byl v roce 1969 vybudován rozměrný trezor v podzemí hlavní budovy Východoslovenského muzea. Expozice Košického zlatého pokladu je zpřístupněna veřejnosti od roku 1970.

Hrnčiarská ulica

Kdo by se na chvíli nechtěl ocitnout ve středověku a zažít onu dobu, kdy se chleba pekl v malých pekárnách, boty vám vyrobil švec a zřejmě nejznámějším řemeslníkem byl kovář.

Všechna tato řemesla najdeme v košické Hrnčiarské ulici. Pokud byste chtěli vidět přímo při práci i třeba truhláře, v řemeslné uličce mají své dílny a vyrábí židle, stolky i další dřevěné výrobky.

Ulička je tak trochu podobná Zlaté uličce na Pražském hradě a kromě mnoha řemesel nabízí i restaurace s mnoha druhy kuchyní, nejen středověkých. Samozřejmě zde nemůže chybět řemeslo přímo spjaté s kuchyní a to hrnčíři. Tuto klasickou výrobu můžeme přímo v obchodě vidět na vlastní oči. Hrnčíř, pokud máme štěstí, před námi vyrábí hrnky, vázy či jiné umělecké produkty.

Všechny výrobky si tady můžete samozřejmě koupit a odnést domů jako vzpomínku na město Košice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám