Hlavní obsah

Košice jsou vstupní branou do východního Slovenska

Novinky, Táňa Pikartová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsme na prahu vinařské oblasti, kde se vyrábí unikátní tokajské víno jedinečné, byť trochu výjimečné chuti. Tokaj je oblíbeným místem pro degustace i exkurze, stejně tak pro turisty, pěší i cyklisty. Ti, kteří sem jedou za zážitky, najdou vždycky svoje top cíle. Upoutá už samotné krajské město.

Foto: Táňa Pikartová

Košická zpívající fontána uprostřed Hlavné ulice je místem, kam chodí Košičané posedět a poslechnout si pěkné melodie.

Článek

Košice mají titul Evropské hlavní město kultury z roku 2013 a jsou také držitelem dalšího prestižního titulu – Evropské město sportu 2016.

Srdcem Košic je hlavní ulice, která se shodou okolností také tak jmenuje –  Hlavná. Nejdelší historická promenáda na Slovensku nabízí návštěvníkům především poznání dějin města i jeho současnou kulturu.

S průvodcem se turisté zastaví například u monumentální církevní budovy, jíž je Dóm sv. Alžběty, největší kostel na Slovensku. Její přilehlá kaple sv. Michala je ze 14. století, mohou obdivovat i stavební umění středověkých architektů jako je Dolní brána, archeologický komplex, který představuje městské opevnění ze 13. století nebo nejstarší městský erb v Evropě.

Zastaví se také u budovy košického Národního divadla a samozřejmě také u unikátní fontány a zvonkohry. Tady je místo, kde se Košičané nejčastěji scházejí. Na Hlavní ulici lze příjemně prožít celý den. Nabízí se kavárny, jichž jsou tu opravdu desítky a všechny mají plno, nabízí se i vinotéky s výjimečnou nabídkou speciálních vín nejčastěji právě z nedaleké Tokajské oblasti, zábavu do rána slibují místní kluby.

V Hrnčířské ulici, kde máte pocit, že se zastavil čas, se ocitáte v oáze obchůdků, krámků i hospůdek. Doporučuji zastavení v Rozprávce. V tomto unikátním retro prostředí vám nabídnou nejen svěží občerstvení. Majitel je skutečným gurmánem života, proto také tuhle jedinečnou kavárnu založil, jak mi řekl. Rozprávka má také svoji redakci, kde se vydávají Zítřejší noviny. Informují o kulturní a společenských akcích v Košicích.

Centrum současného košického umění a kultury je v bývalé tabačce. Kdo by hledal klasiku, nepochodil by. Jsme v alternativním industriálním prostředí, kde například interiér restaurace tvoří školní lavice a židle. Chodí se sem na kávu, drinky, na popovídání.

Jedinečné industriální prostory bývalé tabákové fabriky slouží jako místo pro prezentaci umění prostřednictvím eventů a kulturních akcí, mnohdy také alternativních. Navíc poskytuje služby pro začínající podnikatele v podobě podnikatelského inkubátoru. Ambicí tabačky je vytvořit model nestátního, samostatně hospodařícího kulturního centra. A daří se.

Každopádně překvapí i košická Autentik tour, svižný návrat do minulosti. Ať už si objednáte dvou nebo čtyřhodinový návrat do minulosti, pak se připravte na to, že předjede tehdy běžný vůz Škoda 105. Jen připomenu, že klimatizaci obstarává okénko na kličku, cestu jistí tvrdá sedadla a vůbec nepohodlí. A přesto si říkáte, že autentik tour je skvělý nápad.

Cesta vede po místech, která tu zanechala minulost šedesátých, sedmdesátých a osmdesátých let. A když dojedete k budově někdejší košické architektonické chlouby, budovy tehdejšího krajského výboru KSČ, dnes úřadu východoslovenské samosprávy, průvodce vám nabídne svačinku, která sestává ze sušenek a pití, které přežily do současnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám