Hlavní obsah

Kopřivnické dny techniky ve znamení 120. výročí výroby prvního automobilu

Novinky, Milan Jedlička

Tradiční Kopřivnické dny techniky se uskutečnily začátkem června na testovacím polygonu v areálu firmy Tatra Truck. Na návštěvníky čekala prezentace techniky. Samozřejmostí byl bohatý doprovodný program. I letos zavládlo pěkné počasí, a tak se celá akce těšila velkému zájmu.

Foto: Milan Jedlička

Usednout do kabiny tatrovky si málokdo nechal ujít.

Článek

Letošní Dny techniky přece jen byly trochu jiné než předešlé ročníky. Vždyť Tatra letos slaví 120 let od výroby prvního automobilu, což řadí výrobce těžkých vozidel mezi nejstarší automobilky světa a po oba dva dny konání to bylo znát.

Největším lákadlem byl den otevřených dveří montážní linky Tatra, kde si mohli návštěvníci prohlédnout výrobu nákladních vozidel, a to od kompletace podvozků až po finální montáž.

Velký zájem tradičně bylo o předváděcí jízdy v tatrovkách po legendárním polygonu. Zkušení řidiči návštěvníky povozily po různých površích vozovek, a tak se nejen přihlížejícím naskytl pohled na to, co vše zvládne unikátní tatrovácká koncepce podvozku složeného z centrální nosné roury a náprav s nezávisle zavěšenými výkyvnými polonápravami sešroubovanými v jeden celek. Aby toho nebylo málo, každý si mohl vybrat, jestli se chce povozit ve vojenské, hasičské či civilní verzi tatrovky. 

Výstavní plocha u polygonu posloužila k prezentaci nejrůznějších firem, kterých rok od roku narůstá, co se do počtu týče. Návštěvník tak mohl obdivovat i zemědělskou, hasičskou nebo historickou techniku.

K příležitosti oslav 120 let byla vystavena i historická vozidla Tatra a rovněž jeden luxusní model nákladního automobilu z limitované edice Tatra Präsident. Pro rodiny s dětmi přišel vhod program pro děti. Děti a nejen ony, si mohly vyzkoušet jezdit na motokárách, čtyřkolkách, koloběžkách. Dospělí mohli využít příležitosti se proletět vrtulníkem, projet se obrněným transportérem nebo supersporty Ferrari a Lamborghini. 

O hudební doprovod se postaralo šest kapel. Pokud toto někomu bylo málo nebo se o techniku zajímal ještě více, mohl využít sníženého vstupného do Technického muzea Tatra a muzea Oldtimer nacházejících se přímo v Kopřivnici. 

Reklama

Výběr článků

Načítám