Hlavní obsah

Kopřivnici rozezní hudba domova, představí se tři cimbálové muziky

Novinky, Vladan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na neděli 30. dubna připravují v Kopřivnici koncert, jaký toto město zatím nepamatuje. Na pódiu kulturního domu se poprvé vedle sebe postaví tři kopřivnické cimbálové muziky - Pramínky, Buriánek a Malý Buriánek, aby své příznivce potěšily tím nejlepším ze svých repertoárů.

Foto: Vladan Jílek

Muzikanti z cimbálových muzik Pramínky, Buriánek a Malý Buriánek

Článek

Koncert Tady jsme doma, jehož iniciátorem a pořadatelem je cimbálová muzika Pramínky ve spolupráci se Základní uměleckou školou Zdeňka Buriana a Kulturním domem Kopřivnice, začne v 16.00 hodin. Posluchačům se představí na třicet mladých muzikantů a zpěváků. Společné koncertování tak slibuje nevšední posluchačský zážitek umocněný muzikantským „mezigeneračním“ prolínáním.

Na bezmála dvouhodinový koncert si muziky pro své posluchače připravily lidové písně z Lašska, Valašska, Slezska i Slovenska v úpravách uměleckého vedoucího Vladana Jílka a cimbalistky Gabriely Jílkové, studentky Lisztovy hudební akademie v Budapešti. V pestrém programu si tak přijde na své určitě každý.

Primášskou taktovku si vezmou na starost Kristýna Hasserová a Václav Kopelec, primáši cimbálové muziky Pramínky. S pásmem čardášů se představí student Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, kopřivnický houslista Dennis Schneiderka.

V průběhu šestnácti let své existence Pramínky vystupovaly a spolupracovaly s mnoha osobnostmi, hudebními i pěveckými tělesy. Z těch nejzajímavějších to byla bezesporu valašská královna Jarmila Šuláková, japonská klavíristka Yukiko Sawa, legendární primáš Jiří Pavlica a cimbálová muzika Hradišťan, chilsko-estonsko-izraelské Danube trio, novojičínský pěvecký sbor Ondráš, herci ze štramberského Divadla Pod věží, herečka a zpěvačka Dagmar Patrasová a další.

Dnes již samostatná cimbálová muzika Pramínky několikrát vystupovala v České televizi a Televizi Noe, v rozhlasech, na folklorních festivalech. Z Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici si přivezla titul Laureát MFF Strážnice za stylovost hudebního a pěveckého projevu. Vyhrála několik soutěží, koncertovala v zahraničí, vydala dvě CD.

Na její činnost postupně navazují i obě mladší cimbálové muziky Buriánek a Malý Buriánek, které zatím působí, stejně jako před léty Pramínky, na zdejší Základní umělecké škole Zdeňka Buriana.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám