Hlavní obsah

Konvent v Plasích: budova, která dýchá

Novinky, Monika Bundová

Klášter v Plasích o víkendu 15. a 16. července představí jedinečné stavební dílo, jakým je bývalá obytná budova mnichů Konvent. Stavba s důmyslným řešením základů a s barokní klimatizací.

Foto: Klášter Plasy

Vzdušníková chodba

Článek

Jak postavit budovu na vodě? Jak se vyrovnat s nadměrnou vlhkostí v interiéru? To jsou otázky, které si položil architekt Jan Blažej Santini ve chvíli, kdy řešil zakázku od plaských cisterciáků. Úkol zněl jasně, vyprojektovat stavbu, která potřebuje zpevněné základy, protože se bude stavět na měkkém podloží. Řešení, které vymyslel, nemá obdoby a celé doslova „stojí na vodě”.

Základy budovy vyztužil dřevěnou konstrukcí, tedy dubovým roštem nesoucím zdivo a pylony, které tento rošt podpírají. Dřevo pak zaplavil vodou, aby bylo konzervované a chráněné. Bez vody by dřevo ztrouchnivělo a základy by ztratily svou pevnost. Voda s sebou však přinesla zvýšenou vlhkost. Architekt se tohoto řešení nezalekl a vymyslel způsob, jak vlhkost v interiéru odbourat, tedy jak vyvětrat. S nadsázkou lze říct, že jeho stavba se naučila dýchat.

Celý systém větrání se zakládá na fyzikálních zákonech. Jde zejména o obrácený komínový efekt. Hybnou sílu tomuto „dýchání“ dodává rajský dvůr konventu, kde se odehrává zásadní nahřívání vzduchu. Tohle teplo je pak nasáváno do budovy a zde to spouští cirkulaci vzduchu. Výsledný průvan pak rozráží vlhkost, která má tendenci se v interiéru usazovat. Teplý vzduch proudí z rajského dvora soustavou vzdušníků, což jsou polopodzemní chodby při nosné zdi konventu. Toto teplo navíc budovu prohřívá. 

„Protože se v interiérech nedochovala kachlová kamna, tak se jedná o jediný možný způsob vytápění konventu,” uvádí průvodce Martin Domín a dodává, „ale aplikovat ho lze pouze v letních měsících.”

Všechny tři systémy – vodní, tepelný a proudění vzduchu – jsou na sebe důmyslně navázány a vše se doplňuje tak, aby to budově prospívalo.

Správa objektu každoročně pořádá speciální prohlídky zaměřené právě na toto technické řešení budovy konventu. Při těchto prohlídkách se mohou návštěvníci dozvědět podrobnosti týkající se všech třech systémů a informace o způsobu jejich současného fungování. Zároveň je zpřístupněna řada zajímavých prostor, kam se s běžnou prohlídkou nechodí, jako například klášterní vězení, vzdušníkové chodby, nebo prostory u vodních zrcadel.

Prohlídky se organizují už teď 15. a 16. července a zájemci si už nyní mohou rezervovat svá místa na tel. č. 373 322 174. Rezervace je nutná. Další možnost bude pak ještě 12. srpna, kdy se budou prohlídky opakovat a rezervace na ně se budou otevírat od 1. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám