Hlavní obsah

Konstantinovy Lázně jsou sice malé, zato krásné místo pro odpočinek a turistiku

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konstantinovy Lázně náleží k významným místům Plzeňského kraje, který se může pyšnit jedinou lázeňskou oázou na svém území. Jsou skutečnou perlou zasazenou do půvabné, klidné o mnohdy civilizací ještě nedotčené krajiny prosycené vývěry minerálních kyselek.

Foto: Jiří Cysař

Náměstí u Fontány

Článek

Nalezneme zde řadu historických památek a zajímavých míst, které nám dovolí sledovat stopu člověka od pravěku přes středověk až po současnost.

Samotné lázeňské místo je citlivě zasazené do krásného druhově pestrého lesoparku přirozeně navazujícího na okolní přírodu. Obec nalezneme 35 km západně od Plzně v průměrné nadmořské výšce 520 m v jedné z ekologicky nejčistší oblasti Čech, dovídáme se na stránkách obce.

Počtem 968 obyvatel se Konstantinovy Lázně řadí k nejmenším lázním v Čechách, přesto uspokojí návštěvníky, kteří hledají klid a pohodu bez velkého ruchu známého z velkých lázeňských center. Lázně se specializují na prevenci a léčení chorob kardiovaskulárního systému a pohybového ústrojí. Léčba spočívá hlavně na využití pramene obsahujícího nejvíc oxidu uhličitého v České republice.

Pramen přírodní železnaté hydrogenuhličitanové sodnohořečnaté hypotonické kyselky z hloubky 40 metrů má vydatnost 120 - 150 l za minutu při teplotě 9,1 stupňů Celsia. A jelikož zde byl nedávno otevřen nový velký krytý bazén s wellness centrem v lázeňském centru Prusík, můžeme při pobytu kombinovat i tyto aktivity. Wellness je otevřeno i pro turisty, kteří si chtějí odpočinout po náročném dni a načerpat sílu. Okolní lesy nabízejí spoustu turistických cest a také novou cyklo-in line stezku.

Při naší návštěvě jsme se prošli centrem lázní - zejména Náměstím U fontány, které je nově opravené i se sochou Šviháka lázeňského a Muzeem hasičské techniky. A co je pro turisty důležité, obsahuje nové, dobře vybavené infocentrum. Naše další kroky vedly k největšímu lázeňskému domu Prusík. Naproti nalezneme v zámeckém parku Kapli Panny Marie Lourdské. V letních měsících je k dispozici venkovní bazén pod názvem Sportovně rekreační areál Staré Lázně.

Další nabídkou pro volný čas je Na kolečkách Konstantinolázeňskem - což je 5,3 km cyklo a in-line stezky v Konstantinových Lázních a nejbližším okolí. Základem je zhruba tříkilometrový okruh (Konstantinovy Lázně - Nová Ves - Staré Lázně - Konstantinovy Lázně), z něhož vybíhají paprsky směřující k dalším cílům, s kterými celková délka stezky činí zmíněných 5,3 km.   

Doprava je do lázní zajištěna lokální železnicí, autobusy i po kvalitní silnici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám