Hlavní obsah

Konopiště zve na večerní prohlídky zámku

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerní prohlídky připravil zámek Konopiště po celou hlavní sezónu, vždy ve středu dvakrát v měsíci. Již v červnu se můžete zúčastnit prohlídky 13. a 27. od 20 hodin.

Foto: zámek Konopiště
Článek

Zámek si zachoval dodnes takovou podobu, jakou mu vtiskl arcivévoda František Ferdinand d´Este. Také jeho vnitřní vybavení zůstalo z doby, kdy zámek obýval s rodinou.

František Ferdinand d´Este koupil zámek v roce 1887 s celým panstvím od Lobkoviců (od r. 1896 následník císařského trůnu). Zámek dal přestavět  i s jeho zahradou, kde založil tzv. Růžovou zahradu se skleníky. Do zámku umístil své rozsáhlé sbírky z dědictví po svých italských předcích i vlastní.

Zámek užíval se svými dětmi až do roku 1914, kdy se v červnu roku 1914 zúčastnil manévrů rakouské armády v Bosně a dne 28. června 1914 se stal spolu se svou manželkou Žofií v Sarajevu obětí atentátu, spáchaného srbským anarchistou Gavrilem Principem. (Zádušní mše za Františka Ferdinanda a Žofii Hohenbergovou se bude konat tradičně v den výročí atentátu 28.6.)

Pro letní sezónu připravil opět zámek pro návštěvníky oblíbené večerní prohlídky osvětleného zámku s netradičními průvodci z historie. Zámkem je provede npor. Heinrich Jenikowsky, hofmistr Franz Janaczek nebo hraběnka Vilma Lányusová, dvorní dáma Žofie z Hohenbergu, rozené Chotkové.

 Prohlídky jsou plánované v červnu 13. a 27. od 20 hodin, dále v červenci budete provedeni dne 11. a 25. a v srpnu dne 8. a 22. od 21 hodin a nakonec v září dne 5. a 19. od 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám