Hlavní obsah

Konference představí historii i současnost Krušných hor

Novinky, Olga Bukovičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústecký kraj pořádá 17. března jednodenní konferenci Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - dědictví hor realizovanou v rámci projektu Středoevropská kulturní krajina Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří – cesta ke světovému dědictví UNESCO.

Článek

Ve čtvrtek 17. března se v konferenčním sále Krajského úřadu Ústeckého kraje uskuteční jednodenní konference Montanregion Krušnohoří/Erzgebirge - dědictví hor. Konference je zaměřena na představení hornické minulosti a montánní problematiky Krušných hor a je realizována v rámci  projektu Montanregion Erzgebirge/Krušnohoří, který je financován z Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3/Ziel 3. 

V dopolední blok přednášek zahájí Jane Ehrentraut z Technické univezity ve Freibergu, která uvede přítomné do problematiky projektu, jehož cílem je zanést montánní krajinu Krušných hor na Seznam Světového dědictví UNESCO.

Historické kartografické prameny obou stran Krušnohoří  představí Ivana Štěrbová. Referát Lubomíra Zemana je věnován komparaci urbanismu a dispozice domovní zástavby českých a saských renesančních horních měst. Dopolední blok ukončí příspěvek Michala Urbana, který na základě studia písemných pramenů zhodnotí čtyřsetletou historii horního města Abertamy.

Odpolední blok bude zahájen přednáškou Jense Kuglera o hornických motivech na sakrálních stavbách. Popisem biotopů rostlin a živočichů, které vznikly vlivem historické hornické činnosti v Krušných horách se ve svém příspěvku zabývají Petr Krása a Vladimír Melichar. Na závěr konference představí Pavel Chaloupka svou prezentaci o historickém podzemí města Hrobu.

Přihlášky na konferenci je možno posílat do 11. března na adresu montanregion@muzeum.most.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám