Hlavní obsah

Konec prázdnin v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední srpnový víkend nabízí Muzeum Brněnska již tradičně zábavu i poučení. U některých výstav mají návštěvníci poslední možnost si je prohlédnout.

Foto: Petra Svobodová

Výstava Tady bydlí panenky

Článek

Do Muzea ve Šlapanicích se na začátku července nastěhovaly panenky. Výstava „Tady bydlí panenky! Výstava pokojíčků, kuchyněk a obchůdků pro panenky z let 1880–1980“ je doplněná o velkou dětskou hernu, respektive o dětský pokojíček snů. Vážnější téma zastupuje výstava fotografií amatéra Petra Bílka „Z rodného kraje – Šlapanice, Brno, lidé, příroda 1965-2015“.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě prezentuje hned několik zajímavých výstav. Profilová výstava „Loutky nikdy nespí“ zpřístupňuje odkaz moravského loutkářství. Jedná se o interaktivní výstavu s bohatým doprovodným programem. Klasické historické herbáře, ale i vybavení lékárny z 19. století představí výstava „Na každou nemoc roste bylina“. Významnou část současné knižní produkce mapuje instalace věnovaná nakladatelům brněnských vysokých škol. Písemnictví doby husitské v rajhradských fondech přibližuje výstava „Gladio verbi Dei“. Nejúspěšnější novinky v oblasti české a slovenské literatury pro děti a mládež se představují na výstavě „Zlatá stuha“.     

Podhoráckém muzeu v Předklášteří je stále k vidění letošní hlavní výstava o četnictvu z období první republiky „Ve jménu zákona“. Keramické objekty v netradiční instalaci se zahradními rostlinami vystavují Petra a Lubomír Hluštíkovi.

V komorní galerii Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně o víkendu končí výstava „Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů“, která je věnována působení tohoto významného rodu textilních magnátů. V sobotu 29. srpna se vila připojí k festivalu Hradozámecká noc 2015. Na zahradě budou koncertovat Melody Gentlemen z Lednice.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám