Hlavní obsah

Koncerty na zámku Dobříš odstartují v březnu. Poprvé zde vystoupí kapela Nezmaři

Novinky, Michaela Fialová Rozšafná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bilancování, hodnocení uplynulé sezóny a příprava na novou. V zimní sezóně, kdy většina hradů a zámků spí, zaměstnávají jejich pracovníky spíš než návštěvníci čísla. Zámek Dobříš se však mezi památkami vymyká.

Foto: David Čermák

Na prosincovém koncertě Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové vystoupil houslista Jaroslav Svěcený.

Článek

Jako jeden z mála zůstává pro veřejnost otevřený také v zimě, provoz zde neustává na jediný měsíc v roce a například do konce ledna mohou při prohlídkách návštěvníci zhlédnout výstavu betlémů od Spolku příbramských betlémářů.

Co naopak na dobříšském zámku po rušném prosinci ustalo, jsou koncerty v Zrcadlovém sále. Před Vánoci probíhaly týden co týden, pro svoji tradici a půvab byly navíc všechny v předstihu vyprodané.

„Vystoupení Příbramské filharmonie, benefiční koncert Nadačního fondu Zdeňky Žádníkové, na kterém letos vystoupil houslový virtuóz Jaroslav Svěcený, i vánoční koncert pořádaný městem Dobříš se uskutečnily v do posledního místa zaplněném Zrcadlovém sále. Na adventní koncerty se hosté těší celý rok, představují u nás vrchol koncertní sezóny,“ informovala Renata Semová ze zámku Dobříš. Podle jejích slov se loni na zámku uskutečnilo devět koncertů, jen v předvánočním období jich bylo pět.

Dobrou zprávou pro všechny příznivce zámeckých vystoupení je, že letošní koncertní sezóna se rozjede už na jaře. První vystoupení chystá na březen herečka Zdeňka Žádníková se svým nadačním fondem. Koncert s podtitulem „pro děti“ ocení jistě i dospělí.

Vrací se festival Antonína Dvořáka

Na úvodní benefici naváže v dubnu koncert v režii Ivo Kylara, který připravil jarní vystoupení Příbramské filharmonie s pěveckým doprovodem. I tento koncert bude mít benefiční přídech, Ivo Kylar organizuje od loňského roku veřejnou sbírku na podporu poškozených varhan v dobříšském Kostele Nejsvětější Trojice. Vůbec poprvé pak častý režisér koncertů na zámku Ludvík Sklenář přiveze na Dobříš folkovou kapelu Nezmaři. Také jejich vystoupení proběhne v jarních měsících.

V květnu se na dobříšský zámek po pauze vrátí Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram. „Pořadatelé u nás plánují koncert prestižního hudebního tria, oficiální program bude zveřejněn v únoru. Z předchozích let ale můžeme předvídat krásný hudební večer. Těšíme se, co nového Zrcadlový sál uslyší,“ podotýká Semová.

Chybět letos nebudou ani rozmanité koncerty nizozemských souborů, které na zámek už patnáct let přiváží agentura IC Productions. „Soubory z Nizozemska u nás koncertují dvakrát až třikrát do roka. Pokaždé se návštěvníkům představí někdo jiný, ještě se nestalo, že by zde jedno uskupení vystoupilo dvakrát,“ dodala Renata Semová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám