Hlavní obsah

Koncert Valašské studánky zahájí Mezinárodní folklorní festival Vsetínský krpec

Novinky, Klára Blažková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudební pořad mladých cimbálových muzik a úspěšných dětských interpretů lidových písní z Valašska zahájí jubilejní 10. ročník festivalu Vsetínský krpec. Koncert se uskuteční 28. června od 19 hodin ve velkém sále Domu kultury Vsetín a bude spojen s poctou valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi.

Foto: DK Vsetín

Valašské studánky symbolický poctí také legendárního valašského zpěváka Josefa Lažu (na snímku).

Článek

„Předchozí devátý ročník festivalu jsme zahajovali vzpomínkovým koncertem Valašské nebe, odkazujícím na přední osobnosti valašského muzicírování Jana Pelára, Josefa Országa-Vraneckého mladšího, Jana Nepomuka Poláška a Arnošta Kubešu, Jaroslava Štiku, Jana Rokytu, Zdeňka Kašpara, Bedřicha Lichnovského, Milana Švrčinu, Horymíra Sušila a další. V letošním roce bychom na něj rádi navázali a představili mladé talentované interprety a nositele lidové písně a muziky na Valašsku,“ přiblížil Jan Rokyta, který je spoluautorem pořadu spolu s Klárou Blažkovou.

Návštěvníci koncertu se mohou těšit na vystoupení čtyř dětských, mládežnických a již etablovaných cimbálových muzik z různých koutů Valašska. Vedle tří vyzrálých pěveckých skupin se představí také vsetínské naděje: Vojtěch Frňka, Eliška Pospíšilová z Malé Jasénky, Tereza a Jiří Kašparovi ze Vsacánku.

Koncert bude spojen se symbolickou poctou legendárnímu valašskému zpěvákovi Josefu Lažovi. U této příležitosti je připravováno ve vydavatelství Indies Happy Trails 2CD Valašský zpěvák Josef Laža s dosud nevydanými rozhlasovými snímky zpěváka za doprovodu Cimbálové muziky Technik Ostrava, které bude uvedeno do života právě v rámci koncertu Valašské studánky, kde si jej zájemci mohou také zakoupit.

V pořadu účinkují: Cimbálová muzika Malá Jasénka (Vsetín), Cimbálová muzika Bukovinka a dívčí sbor Jaderničky (Bystřice pod Hostýnem), Cimbálová muzika Valašského souboru Kašava (Zlín), Cimbálová muzika Kosár Petra Valy (Rožnov pod Radhoštěm), Pěvecká družina Surovo drevo (Vsetín), Pěvecká skupina BLAženky (Vsetín) a vybraní účastníci celostátní soutěže Zpěváček ze Vsetína. Slovem provází Jan Rokyta.

Předprodej vstupenek probíhá v pokladně kina Vatra

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám