Hlavní obsah

Komentované adventní prohlídky poodhalí tajemství historie Vánoc i tradiční zvyky

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Užít si kouzlo vánoční Plzně a dozvědět se řadu zajímavostí o slavení Vánoc, vánočních zvycích a tradicích mohou poprvé tuto sobotu návštěvníci speciálních adventních prohlídek.

Foto: Plzeň – TURISMUS

Adventní prohlídky začínají v sobotu 3. prosince a budou se konat každou sobotu a neděli od 17:30 hodin až do neděle 18. prosince.

Článek

Jedná se o letošní poslední novinku z cyklu komentovaných tematických prohlídek historického centra Plzně pořádaných městkou organizací Plzeň – TURISMUS.

Tentokrát průvodce návštěvníky v adventní atmosféře seznámí s historií Vánoc, tradicí slavení adventu i s nejrůznějšími vánočními zvyky. Prohlídku zakončí příjemné vánoční povídání nad šálkem horkého nápoje ve sklepení Národopisného muzea Plzeňska.

Nový projekt organizace Plzeň – TURISMUS navazuje na úspěšné večerní tematické prohlídky, které se konaly letos v létě. Komentovaná procházka adventní Plzní s průvodcem v dobovém kostýmu návštěvníkům tentokrát umožní vychutnat si jedinečnou předvánoční atmosféru okolí náměstí Republiky, ve které společně s průvodcem poodhalí v dnešní nákupní horečce poněkud ztracený příběh vánočních svátků a tradic.

„Po úspěšné letní sezóně jsme hledali něco, čím bychom přispěli k plzeňskému adventnímu programu. Komentované adventní prohlídky Plzně bezpochyby zaujmou jak turisty, tak místní obyvatele. Průvodci v kostýmech provedou návštěvníky tradicemi Vánoc tak, jak se slavily například před 100 lety. Dětem posvítí na cestu malé lucerničky a na závěr všechny čeká vánoční pohoštění v historickém sklepení Národopisného muzea,” uvedla Kristina Štěpánová, zástupkyně ředitelky Plzeň – TURISMUS.

Průvodce účastníky seznámí s historií Vánoc, tradičním slavením adventu a některými vánočními zvyky a tradicemi, které v dnešní hektické době pomalu zapomínáme. Dozvědí se celou řadu zajímavostí, jako například jak vznikla tradice zdobení vánočního stromu, co původně symbolizovaly vánoční ozdoby i odkud brali řezbáři inspiraci při výrobě betlémů.  Bude se mluvit i o tom, odkud získal svoji podobu Santa Klaus nebo kde nosí dárky Velký Ukko nebo Jultomten.

Adventní prohlídky začínají v sobotu 3. prosince a budou se konat každou sobotu a neděli od 17:30 hodin až do neděle 18. prosince. Začátek prohlídky je vždy před Turistickým informačním centrem. Vzhledem k tomu, že prohlídková trasa není bezbariérová, není vhodná pro osoby se sníženou schopností pohybu.

Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru a prostřednictvím Plzeňské vstupenky. Plné vstupné stojí 100 korun, snížené vstupné 50 korun. Prohlídka trvá přibližně hodinu. V případě zájmu, je možné si prohlídku objednat také pro větší počet osob jako skupinovou na předem domluvený termín.

Reklama

Výběr článků

Načítám