Hlavní obsah

Komedií a detektivkou v jednom je hra Rozbitý džbán, kterou uvede Moravské divadlo Olomouc

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie, detektivka, studie charakterů i obraz nedokonalé justice a zákonů. Tím vším je hra německého dramatika a básníka Heinricha von Kleista Rozbitý džbán, jejíž premiéru v režii Petra Gábora uvede v pátek 17. ledna činohra Moravského divadla Olomouc.

Foto: Pavel Malý

Stanislav Šárský v hlavní roli rychtáře Adama.

Článek

Premiéra inscenace Rozbitý džbán bude ve znamení dvou návratů. Naposledy byl tento titul uveden v olomouckém divadle před šedesáti lety. Novou inscenaci uvede na olomoucké jeviště bývalý šéf zdejšího činoherního souboru a současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, režisér Peter Gábor. Ten v Moravském divadle Olomouc naposledy režíroval v roce 2004 inscenaci Shakespearovy komedie Mnoho povyku pro nic.

„Jsem rád, že se znovu vracím do Moravského divadla, a těší mě, že se na českou divadelní scénu vrací Kleistova tvorba. Za mého působení v čele činoherního souboru jsme v Olomouci inscenovali Katynku z Heilbronnu. Uvedením Rozbitého džbánu splácíme další dluh tomuto inspirativnímu a zajímavému autorovi,“ uvedl Peter Gábor.

Komedie z roku 1808 pojednává o jednom vytrestaném záletníkovi. Rychtář Adam je shodou okolností přinucen, aby se stal vyšetřovatelem a soudcem v případu, v němž je zároveň viníkem. Vedle situační komiky nechybí ve hře ani řada slovních vtipů a dvojsmyslů.

„Autor také pracuje s tím, že divák je vždy o krůček napřed před účastníky líčení, ale nepřestává ho překvapovat dějovými zvraty. Rozbitý džbán je tak trochu detektivka ve stylu Columba, kdy je pachatel od začátku divákovi známý, a jde o to, jestli, jak a kdy ho detektiv odhalí. Tady je ovšem soudce, který má pachatele určit, sám pachatelem. Komplikuje proto vyšetřování a snaží se maskovat veškeré nesrovnalosti,“ uvedla dramaturgyně Markéta Machačíková

V hlavní roli rychtáře Adama se představí Stanislav Šárský, který v uplynulém roce hostoval v inscenaci Krvavá svatba. Nyní se na jeviště olomouckého divadla vrací už jako člen činoherního souboru. „Líbí se mi ctižádostivost zdejšího souboru, jeho kvalita a smysl pro partu. Olomouc mě okouzlila, je to taková Praha v kostce,“ uvedl Stanislav Šárský, který na Hanou přišel po několikaletém působení v pražském Švandově divadle.

Dívku Evu, která je hlavním svědkem celého zločinu, ztvární Vendula Fialová. „Eva je odvážná holka, která chce za každých okolností mluvit pravdu. Dostane se ovšem do situace, kdy pravda může ublížit její lásce. Mám s Evou společné to, že stejně jako ona bojuju za lásku do poslední chvíle,“ sdělila Vendula Fialová.

V dalších rolích se představí Petr Kubes, Ivana Plíhalová, Vojtěch Lipina či hostující Josef Bartoň.

Děj inscenace se odehrává v soudní síni. „Scéně dominují stohy šanonů a papírů vršící se až ke stropu,“ přiblížil autor scény David Bazika. Kostýmy kombinující historismus se současnými prvky navrhla Marta Rozskopfová. Výběr hudby si vzal na starost samotný režisér.

Zatímco premiéra hry Rozbitý džbán se uskuteční v pátek 17. ledna v 19 hodin, první repríza proběhne ve středu 22. ledna ve stejnou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám