Hlavní obsah

Kollmitz, rakouský hrad, kde se Čechů tak báli, až duši ďáblu prý upsali

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na východ od města Raabs an der Thaya se nad Dyjí tyčí mohutná zřícenina hradu Kollmitz. Obranná „Česká zeď“ na severozápadě jedné z největší zřícenin u našich jižních sousedů dokumentuje obavy majitelů z českých výbojů v 15. století.

Foto: Petr Hejna

hrad z podhradí od Dyje

Článek

Máchovsky malebná příhraniční zřícenina Kollmitz je coby hrad poprvé písemně doložena z 12. století. Naproti stával před ním hrad Hauenstein, sloužící pravděpodobně jako ochrana brodu přes Dyji pod ním tekoucí. 

Dnešní hrad vystavěli páni z Wallsee v 13. století. Ve vlastnictví hradu se střídalo mnoho šlechtických rodů. Např. roku 1346 to byl Weichard z Winkelu, po koupi roku 1362 jej získal Ratold Chrattzer z Ouenu. Rok nato byl ve správě zemského soudu a od roku 1371 ho vlastnili Jan a Bedřich z Tyrna. V letech 1411 až 1420 byl na něm pánem baron z Hofkirchenu, pocházející z významného bavorského rodu, později hrad spadal pod nedaleký klášter Geras a roku 1708 počal jeho pozvolný zánik. 

K dějinám země České se váže kolem roku 1450 vybudovaná, na 160 metrů dlouhá zeď s branou a baštami, vystavěná na obranu před vojskem našeho krále Jiřího z Poděbrad.

Česká zeď se nachází zhruba 350 metrů směrem na severozápad od samotných hradeb Kollmitzu. Z této strany byl hrad totiž nejsnáze napadnutelný. Z ostrohu konce zdi je pěkný výhled na řeku pod lesem, kde se nachází.

Ke zdi se váže i pověst o ďáblu a smlouvě s ním, po kterém zůstal ve zdi otisk jeho drápu, když odnášel branou pána, který mu upsal duši odměnou za to, že mu zeď postaví v termínu do sedmi dnů. A není to zdaleka jediná pověst s hradem spojená, další jsou o trpaslících, loupeživých rytířích, ďáblově církvi, o uhlíři a ďáblovi, ukrytém pokladu a jiné.

Tatam jsou doby, kdy náš kdysi chrabrý národ naháněl za hranicemi obavy jinak, než cedulkami v obchodech prosperujících sousedů typu „Češi, nekraďte!“

Nejkrásnější výhled na meandr Dyje však skýtá pozvolné stoupání k vrcholkům věže, které má zřícenina zpřístupněné hned dvě. Objekt zříceniny je celkově volně přístupný (což u nás by při podobně rozsáhlé památce byla rarita), klíč od vyšší vyhlídkové věže obdržíte za 2 eura v občerstvení u gotického vchodu do hradu, kde je i malé muzeum.

K hradu se lze snadno dostat k hlavní bráně z vísky Kollmitzgraben přes most, či  z Kollmitzdörflu dorazit před Českou zeď. Otevírací doba hradu je: květen až říjen ve dnech od pondělí do pátku 10:00 - 17:00 hod., v sobotu a neděli pak o hodinu déle, tj. do 18:00 hod. 

S nadcházejícím časem prázdnin a toulek po památkách tento úchvatný hrad v blízkosti našich hranic rozhodně stojí za návštěvu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám