Hlavní obsah

Kolín nad Rýnem střeží ostatky Tří králů

Novinky, Marek Venuta

Celý svět v těchto dnech upírá zrak ke Kolínu nad Rýnem, kde místní katedrála sv. Petra skrývá poklad v pravdě královský. Kolínský dóm uchovává už 850 let relikviář s ostatky Tří králů. S těmi, kteří se přišli poklonit Jezulátku do Betléma.

Foto: Dombauarchiv Köln, Matz und Schenk

Relikviář Tří králů. Německo má ještě dva podobné. S ostatky císaře Karla Velikého a údajným šatem Panny Marie. Jsou to umělecké poklady nesmírné ceny.

Článek

Na slavnost Zjevení Páně 6. ledna si připomínáme příběh biblických mudrců, kteří cestují za narozeným králem. Jsou první mezi pohany, kteří poznali Pána. Proto měl jejich kult takový úspěch a tak se mezi křesťany rozšířil.

Legenda vypravuje, že se Tři králové setkali s apoštolem Tomášem, který jim dal poznat učení Ježíšovo, načež je vysvětí na biskupy. Cesty jejich se rozcházejí a působí jako misionáři. Po mnoha zkouškách a utrpení se znovu scházejí roku 54 ve městě Sewa (Arménie), kde společně slaví vánoční mši. Krátce na to umírají: Melchior 1. ledna ve věku 116 let, Balthazar 6. ledna ve věku 112 roků a Caspar umírá 11. ledna ve věku 109 let. Všichni jsou pochováni do jednoho hrobu.

Svaté ostatky Tří králů podle legendy nalezla sv. Helena, která je přivezla do Konstantinopole a později darovala milánskému biskupovi. Ten je uložil v kostele svatého Eustorgia, kde dodnes najdeme jejich sarkofág. Druhá verze říká, že to byl císař Zeno, který ostatky přenesl v roce 490 z Persie do Konstantinopole. Jisté je, že po dobytí Milána roku 1158 císařem Fridrichem Barbarossou kolínský arcibiskup Reinhard z Dasselu převezl tyto ostatky do Kolína nad Rýnem, kde je uložil ke chrámového pokladu kostela sv. Petra. Ostatky Tří králů se staly místem úcty mnoha poutníků a roku 2005 k nim vedl pouť mladých i papež Benedikt XVI.

Relikviář je zhotoven na konci 12. století podle návrhu slavného zlatníka středověku Mikuláše z Verdunu. Svou velikostí a rozsahem je největší a umělecky významný. Pokud jde o jeho obsah, je to nejambicióznější relikviář ze středověku. Je vyroben z dubu, zlata, stříbra, smaltu, má přes tisíc starověkých rytých drahokamů s portréty, ohněm zlacené postavy, filigránové panely, hlubotisky, portréty a sloupy, oblouky a profily zdobené  emaily. Postavy po stranách patří apoštolům, prorokům a evangelistům. Jsou na něm výjevy z dějin spásy od úsvitu času až do Posledního soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám