Hlavní obsah

Kolem Berounky k Alkazaru, německé tajné továrně a úložišti jaderného odpadu

Novinky, Vratislav Konečný

Je to příjemná procházka. Za každého počasí, v létě tu je značně lidí, ale dá se to překousnout. Z Berouna od autobusového nádraží podle řeky do Srbska. Od té doby, co z prašné cesty je asfaltová cyklostezka, tu bývá nával.

Foto: Vratislav Konečný

Lom se změnil v lezecký park

Článek

U Berounky pod Tetínem 

Řopíky Pražské obranné čáry se táhnou podle Berounky od města až ke Karlštejnu. Pár jich cestou uvidíte, přístupný není žádný. Po zhruba 2 kilometrech míjíte po pravé straně Tetín, místo, kde v září 921 byla zamordována pramáti Přemyslovců, 61letá kněžna Ludmila, bába patrona země svatého Václava.

Událost připomíná barokní kostel svaté Ludmily, postavený v místě, kde mělo k vraždě dojít. Vedle stojí kostel svaté Kateřiny, má románský původ, někde tady měla učit Ludmila Václava, ale není to doloženo. V každém případě souvisí místo s počátky křesťanství na našem území. Třetí kostel v obci nese jméno Jana Nepomuckého, leží nad ostrožnou, na níž stálo předpřemyslovské hradiště.

Tetín dostal jméno podle Tety, dcery bájného Kroka, pozdější kamenný hrad sloužil přemyslovským levobočků.

Lezecké centrum se stovkami cest

Pokračujeme dál a už se blíží skály lomu Alkazar, prvotně Hostim I. Hostim se jmenovalo pravěké hradiště, ležící na pláni nad ním. Ve dvou půlobloucích zalomený etážový lom už toho pamatuje hodně. V současnosti lezecký park, jediný v republice, s více než dvěma stovkami zajímavých a náročných cest, je prošpikován chodbami.

Lom se dělí na 4 části – Pravý amfiteátr, Malý Matterhorn (Homole), a Levý Velkým Matterhornem. Najdete tu lezení 9, 8 obtížnosti, ale i lehké cesty.

Stěny v létě bývají lezci obsypány, když si k tomu připočtete bágly s výstrojí, je to jako na lezecké olympiádě. Od roku 2010 je ve spodní části vybudován dřevěný rozcvičovací areál a ohniště.  

Němci tu chtěli montovat rakety, komunisté uložili odpad

Lom pochází z počátků minulého století, podobně jako Lomy Amerika, které leží nedaleko. Vápenec se tu těžil od začátku minulého století, těžbu omezili začátkem 40. let, poté oblast Němci chtěli přebudovat na podzemní továrnu na výrobu součástí raket V-1 a V-2, z toho nakonec sešlo. Z té doby pochází na Karlštejnsku oblíbená pověst o duchovi esesáka Hagena, který bloudí v podzemí.

V 60. letech tu byl uložen radioaktivní odpad. Vedla odtud do Berouna úzkokolejka, pozůstatky trati jsou ještě patrné. Lomy kolem Ameriky jsou propojeny systémem chodeb, ty jsou nepřístupné. Ve většině zimují netopýři, v oblasti je mnoho krasových jeskyní.

U Alkazaru se točilo několik filmů, i koprodukční western Zlatokopové z Arkansasu s Olgou Schoberovou.

Srbsko, konečná

O zhruba 500 metrů dál leží u soutoku Kačáku s Berounkou osada Kozly, v sezóně občerstvovací zařízení. Podle Kačáku, jak se potoku Loděnice říká, vede naučná stezka.

Po přechodu lávky zbývají do Srbska zhruba dva kilometry, část cesty jde pod dalšími lezeckými terény, pak následuje hřiště a Srbsko je tu. Stačí přejít most, původní vzala nedávná povodeň, a jste na nádraží. Vlaky na Prahu jedou často, pokud se nezaseknete v oblíbené a výborné restauraci u Berounky, zvláště v létě se z terasy skoro nejde utrhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám