Hlavní obsah

Kolekce filmů Karla Zemana se dočkala vydání na blu-ray

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos 5. dubna tomu bude 25 let, kdy zemřel u nás i ve světě uznávaný a mnoha cenami oceněný režisér Karel Zeman. Do světa filmu vstoupil v roce 1946. Jeho posledním filmovým počinem byla Pohádka o Honzíkovi a Mařence z roku 1980.

Foto: archív Bonton film

Kolekce filmů Karla Zemana

Článek

Společnost Bonton film s Muzeem Karla Zemana začala v loňském roce vydávat filmy Karla Zemana v jeho samostatné kolekci. Tři z nich nyní vydává na blu-ray a to pěkně v jednom.

Balení obsahuje filmy Vynález zkázy, Baron Prášil a Cesta do pravěku. Všechny filmy jsou doplněny spoustou bonusů, které potěší nejednoho filmového diváka.

Cesta do pravěku - dobrodružství natočené v roce 1955 - vypráví příběh čtyř chlapců, kteří se vydají na dřevěné loďce proti proudu času. Celé generace dětí se díky němu seznámily s minulostí naší planety, s rostlinami a živočichy, které zásluhou kreativity a trikového umění Karla Zemana poprvé spatřily v pohybu. Jeden z nejlepších dětských dobrodružných filmů je zároveň průkopnickým dílem světové kinematografie. O jeho popularitě svědčilo uvedení v americké distribuci v roce 1960 s novým rozšířeným úvodem.

Vynález zkázy: V roce 1958 snímek obletěl doslova celý svět, byl ověnčen cenami a stal se jedním z nejvýznamnějších filmů 20. století. Mimo jiných ocenění získal Velkou cenu na světové výstavě EXPO 58 v Bruselu. Jedná se o první film Karla Zemana natočený na motivy Julesa Verna. Autor si zde vyzkoušel nový výtvarný styl, jímž oživuje v černobílém provedení rytiny prvních ilustrátorů Vernových knih Édouarda Rioua a Léona Benetta. Tento styl pak celý život rozvíjel a uplatňoval v něm svůj vizionářský pohled. Verenův nadčasový příběh o zneužitém vynálezci, jehož dílo v rukou zločinců ohrozí celý svět, papírové kulisy a výrazná stylizace – to vše se podílí na unikátní vizuální podobě a neopakovatelné atmosféře díla.

Baron Prášil: V roce 1961 natočil Karel Zeman nejlepší filmové zpracování světoznámé knihy Gottfrieda Augusta Bürgera. Neuvěřitelná dobrodružství chlubivého barona ožívají ve filmu oslavujícím obrazotvornost a odvahu snílků a básníků. Zeman se inspiroval rytinami knižního vydání z roku 1862, jejichž autorem je jeden z největších ilustrátorů 19. století Gustav Doré. Vizuálně podmanivého stylu dosáhl Zeman následným barevným tónováním černobíle natočeného materiálu. Prášilovo humorné vyprávění kontrastuje s romantickým příběhem moderního fantasty Toníka, jenž se stává baronovým sokem v lásce. Vedle Miloše Kopeckého v titulní roli se ve filmu objevuje tehdejší česká herecká elita. Film získal mnoho zahraničních cen, mimo jiné v Cannes či Locarnu. Americký režisér a člen Monty Python Terry Gilliam přiznává, že jeho snímek Dobrodružství Barona Prášila (1988) byl prvotně inspirován Zemanovou verzí.

V edici filmů Karla Zemana vyšly i filmy Čarodějův učeň a Ukradená vzducholoď.

Všechny filmy si můžete zakoupit v Muzeu Karla Zemana, které se nachází v Praze, v Saském dvoře – Saská 3, na Malé straně, kousek u Karlova Mostu. Otevřeno je každý den od 10 do 19 hodin. Zhlédnete jedinečnou expozici věnovanou všem filmům, na kterých se Karel Zeman podílel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám