Hlavní obsah

Kočky obsadí jeviště Divadla Jiřího Myrona v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 22. září v 18.30 hodin ožije jeviště Divadla Jiřího Myrona rejem koček a kocourů. Z ostravský střech se bude zvedat prach, bude slyšet jemný dupot kočičích tlapek a linout speciální hudba jak dělaná pro kočky. Uskuteční se druhá premiéra světového muzikálu.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.9.2018 Národní divadlo moravskoslezské uvádí muzikál Kočky. Jeminé-Karolína Lea Nováková

Článek

Muzikál Kočky je první premiérou sté sezóny Národního divadla moravskoslezského v Ostravě. 

Britský skladatel Andrew Lloyd Webber muzikál Kočky zkomponoval na motivy básnické sbírky Thomase Stearnse Eliota s názvem Praktická kniha o šikovných kočkách. Vznikl tak taneční muzikál plný nádherné fantazie, který je zároveň jedním z realizačně nejnáročnějších divadelních děl vůbec.

Režie se chopila režisérka a šéfka souboru opereta/muzikál Národního divadla moravskoslezského Gabriela Petráková. Spolu s choreografem Pavlem Strouhalem na scéně Davida Baziky dali kočkám, kocourům - tedy hercům a herečkám - zabrat. 

Od samého počátku se tančí, zpívá, skáče, kňourá, mňouká, prská. Vše je v pohybu podle tonů hudby orchestru v nastudování Marka Prášila. Na jevišti se nic nezastaví, vše probíhá v rytmu kočkování.

„Kočky jsou zřejmě nejnáročnějším Webberovým muzikálem. Herci musejí zvládat hrát, tančit a brilantně zpívat. Je to pro náš soubor velká výzva, protože v Kočkách je vedle zpěvu velmi dominantní také taneční složka. Věřím, že inscenace bude pro nás dalším milníkem a pro diváky skutečným zážitkem,” řekla režisérka Gabriela Petráková.

Umělci se na scéně pohybují v kostýmech Ludmily Várossové. V jedné z hlavních rolí diváci uvidí alternující Hanu Fialovou a Katarinu Hasprovou (Grizabella). Další kočičí dámy ztvárnily například Andrea Gabrišová / Markéta Procházková (Demetra), Veronika Prášil Gidová / Kristýna Štarhová (Bomberina) či Kateřina Marie Fialová / Mariana Polyáková (Dželína).

Kocoury hrají, zpívají a tančí například Tomáš Novotný s Jánem Slezákem nebo Tomáš Savka.

Reprízy: 29. 9., 30. 9., 4. 10., 14. 10. a 31. 10.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám