Hlavní obsah

Kobra odhalila podvody za víc než půl miliardy korun

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Speciální tým kriminalistů z odboru hospodářské kriminality Kobra odhalil na Zlínsku nejrozsáhlejší případ tzv. karuselových podvodů za 620 miliónů korun.

Foto: Vlastimil Langer, PhDr.

Ilustrační foto.

Článek

„Organizovaná skupina osmi lidí a tří právnických osob v období od dubna 2011 do května 2014 vytvořila účelové obchodní řetězce zaměřené na fiktivní nákupy a prodeje zboží, zejména barevných kovů s cílem vylákat výhodu na dani z přidané hodnoty. Obviněným hrozí až desetileté tresty odnětí svobody,“ sdělila policejním mluvčí Lenka Javorková.

Trestnou činnost zaměřenou na soustavné páchání úmyslné daňové kriminality vymyslel a vedl sedmačtyřicetiletý muž ze Zlínska. Skupinu sedmi lidí, která měla vlastní organizační strukturu s rozdělením funkcí a dělbou činnosti, řídil z provozovny své společnosti sídlící na Zlínsku.

„Obvinění vytvořili obchodní řetězce, v nichž uzavírali fiktivní nákupy zejména niklových katod a cínových ingotů, které měly být uskutečněny zlínskou společností slovenským odběratelům, a na základě nichž pak zlínská firma neoprávněně deklarovala osvobození od daně z přidané hodnoty z dodávek zboží do jiného členského státu Evropské unie. Za období od dubna 2011 do května 2014 nárokovala na finančním úřadě nadměrné odpočty daně z přidané hodnoty v celkové výši přesahující 550 miliónů korun,“ vysvětlila policistka.

Další způsob krácení daně z přidané hodnoty byl nákup zboží u společnosti v Nizozemsku prostřednictvím firmy ze Slovenska. Nakoupené komodity byly pouze fakturačně přeprodávány v řetězci společností v České republice, z nichž první společnosti nepřiznávaly pořízení zboží z jiného členského státu EU.

Dále se zboží fakturačně přeprodávalo přes další společnost a zlínskou firmu (profitujícího obchodníka), která zboží následně prodávala v rámci ČR společnostem dalším, přičemž ve skutečnosti byly komodity z Nizozemska dodávány přímo zlínské společnosti. Fakturační tok, v němž se postupně vystřídalo několik firem, sloužil k zakrytí daňového podvodu. Tímto způsobem byla daň z přidané hodnoty zkrácena o 62 miliónů korun.

„V uplynulém týdnu obvinili krajští kriminalisté zločineckou skupinu osmi osob ve věku od 36 do 50 let ze Zlínska, Slovenska a Prahy, z nichž dvě jsou ženy, ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ze stejných zločinů obvinili i tři firmy z Prahy a Brna. Obviněným hrozí až desetileté vězení,“ upřesnila policejní mluvčí.

V průběhu prověřování kriminalisté zajistili 15 osobních a nákladních vozidel za pět milionů korun a tři nemovitosti na Zlínsku v hodnotě 20 miliónů korun.

„Hlavní organizátor a další dva obvinění jsou v současné době ve výkonu trestu odnětí svobody za daňovou trestnou činnost stejného charakteru, se stejnou komoditou, spáchanou na jaře roku 2011. Na rozkrytí a zadokumentování této komplikované trestné činnosti páchané v období od roku 2011 do jara 2014 pracovali krajští kriminalisté několik měsíců,“ uzavřela Lenka Javorková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám