Hlavní obsah

Knihovna se proměnila v pravěkou osadu

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malým čtenářům z Obvodní knihovny v Plzni na Doubravce se naskytla jedinečná příležitost – strávit noc mezi knihami, soutěžit a hlavně se přenést do pravěku.

Foto: Jan Kaše

"Pravěké ženy" se postaraly o správnou atmosféru

Článek

Knihovna v plzeňské městské části Doubravka se již po deváté zapojila do projektu Noc s Andersenem, jejímž hlavním cílem je podpora dětského čtenářství a vytvoření a upevnění vztahu dětí ke knihám a ke čtení.     

Zaměstnankyně této knihovny se letos rozhodly, že se společně s dětmi přenesou do pravěku. Vybraly a připravily příslušné dětské knihy a vyzdobily knihovnu pravěkou tématikou. Samozřejmě nechyběla ani jeskyně s „ohněm“ a především dobové oblečení, k jehož výrobě použily nejrůznější materiály včetně pytloviny.

„Letos oslavíme 135. výročí narození Eduarda Štorcha a 110. výročí narození Josefa Augusty, takže náš večer čeká daleká cesta - kam jinam než do pravěku. Děti se můžou těšit na hry a soutěže, jak jinak než s pravěkou tematikou, četba ze Štorchovy knížky samozřejmě nebude chybět,“ uvedla vedoucí knihovny Lenka Kotroušová před zahájením této jedinečné akce, která proběhla z pátku 5. dubna na sobotu 6. dubna.

Děti byly rozděleny do tří skupin – Havrani, Mamuti a Brontosauři. Každá skupina měla svého šamana, resp. šamanku, která jim pomáhala při plnění úkolů. A nejen to. Když dlouho nepadala na hrací kostce šestka, jedna ze šamanek provedla krátký rituál, po němž okamžitě padla.

Jednotlivé úkoly byly samozřejmě spojeny s pravěkou tematikou – jedna skupina například předváděla určité činnosti a další skupiny musely uhádnout, o co se jedná. Lov na mamuta, sběr plodů, zpracování kůží a mnoho dalšího děti předváděly, popisovaly a také malovaly.

Některé děti při soutěžích projevily výbornou slovní zásobu, kterou by jim leckterý dospělý člověk mohl závidět. Z jejich úst se hrnula taková slova jako archeologie, trilobit, jeskynní malby.

Děti se aktivně a s maximálním nasazením vžily do svých rolí a plnění úkolů si náležitě vychutnávaly. Rozhodující podíl na tom ovšem měly „pravěké ženy“, tedy zaměstnankyně knihovny, které tuto atmosféru dokázaly navodit. Odvedly obrovský kus náročné a zodpovědné práce, za což jim patří velké poděkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám