Hlavní obsah

Klávesy by mohly rozšířit repertoár Moravskoslezské Sinfonietty

Novinky, Jan Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezská Sinfonietta zažádala o finanční podporu v grantovém programu Prazdroj lidem 2014 na nákup klávesových nástrojů.

Foto: Jan Soukup

logo

Článek

Ojedinělý program PRAZDROJ LIDEM vznikl v roce 2002 za účelem podpory a zlepšení kulturního a sportovního vyžití, vzdělávání, sociální oblasti a péče o znevýhodněné občany, životního prostředí a ochrany kulturních památek, a to v regionech, ve kterých působí Plzeňský Prazdroj.

Původně pomoc směřovala pouze do obce Nošovice, kde má sídlo pivovar Radegast, později byla rozšířena i na město Ostravu, oblast Třinecka, Frýdecko-Místecka a Jablunkovska.

Moravskoslezská Sinfonietta působí v malebné obci Řepiště, kde také produkuje své koncerty, na které chodí několik set posluchačů. Unikátním zážitkem byl letos Letní koncert filmové hudby, na který přišlo okolo 1000 posluchačů. 

S Moravskoslezskou Sinfoniettou každoročně spolupracuje přes 100 studentů základních uměleckých škol, konzervatoří a vysokých škol. Věkový průměr je v současné době zhruba 24 let. Orchestru nutně chybí cembalo, které by bylo využíváno při produkci staré hudby, a také elektrický klavír, který je potřebný na koncertech filmové hudby.

Svůj projekt orchestr nazval Klávesy rozšíří repertoár Moravskoslezské Sinfonietty. Ten postoupil do druhého kola, ve kterém je zapotřebí, aby dostal co nejvyšší možný počet hlasů. 

Veřejnost může hlasovat prostřednictvím SMS zprávy ve tvaru: 737 544 867 PLR 3 (cena SMS zprávy podle tarifu operátora vyjde zhruba na 2 - 3 Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám