Hlavní obsah

Klatovské karafiáty mají úspěch v Deggendorfu

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Deggendorfu byla pod názvem Donaugartenschau zahájena letos na jaře zemská zahradnická výstava. Výstava je otevřena každý den a potrvá až do začátku října.

Foto: Zora Šašková

Pěstitelé klatovských karafiátů na výstavě v Deggendorfu se starostou Klatov Rudolfem Salvetrem.

Článek

Jedná se o ambiciózní projekt města Deggendorf, který již dnes kromě nebývalé publicity a propagace regionu přinesl i zlepšení infrastruktury, revitalizaci starého parku a další zeleně. Výstava se odehrává na obou březích Dunaje a obě části jsou spojeny novou lávkou pro pěší.

Po celou dobu konání výstavy mají návštěvníci možnost se kochat záhony plnými rozkvetlých květin, seznamovat se s léčivými rostlinami, posuzovat zelinářské výpěstky, obdivovat netradiční vazby květin, ale třeba se i v doprovodných stáncích poučit o fauně a floře žijící v Dunaji. Pro rodiny s dětmi je připravena celá řada interaktivních her a netradičních hřišť.

Před zahájením výstavy vysázela v části na pravém břehu Dunaje specializovaná základní organizace Českého svazu zahrádkářů - Klatovský karafiát sazenice karafiátů na připraveném záhonu. Tyto karafiáty se v Klatovech pěstují již více než 200 let. S pěstováním se začalo po napoleonských válkách, když roku 1813 se vrátil do svého rodného města Klatov rytmistr baron Volšanský, který přivezl z francouzského města Nancy semeno drobnokvětého karafiátu.

Stejně jako v Klatovech, i v Deggendorfu koncem června a začátkem července karafiáty vykvetly a na výstavě sklízejí zasloužený obdiv.

Je tedy logické, že v rámci doprovodného programu se konal 5. července na výstavě Den Klatov - města karafiátů. Akce se zúčastnil starosta města Rudolf Salvetr, který přímo na výstavě představil aktivní pěstitele karafiátů v Klatovech v čele s Peterem Pošefkou zástupcům výstaviště a místní samosprávy.

Členům specializované základní organizace ČZS patří dík za udržování tradice pěstování a dalšího šlechtění klatovských karafiátů i v dnešní době. Vždyť i zakladatel systematické nomenklatury švédský přírodovědec Carl von Linné neváhal přiřadit karafiátům latinský název Dianthos - božská květina. A že na tom něco pravdy je, ukazuje i zahradnická výstava v Deggendorfu, kde v záplavě nejrůznějších rostlin a květů hrají klatovské karafiáty důstojnou roli.

Kromě vlastních karafiátů mohli návštěvníci výstavy shlédnout vystoupení klatovských mažoretek, poslouchat koncerty klatovských hudebníků a po celý den ochutnat regionální produkty představené pracovníky Místní akční skupiny Pošumaví z.s.p.o., Úhlavy o.p.s. a Hotelové školy v Plzni.

Související témata:

Výběr článků

Načítám