Hlavní obsah

Klatovská barokní noc otevřela nově zrekonstruované Vrchlického sady

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večer plný krásných kostýmů, hudby, tanců, písní a ochutnávek dobového jídla a vína. V takovém duchu se nesl pátek 15. června, kdy se v Klatovech konalo slavnostní otevření nově zrekonstruovaných Vrchlického sadů. Tato událost byla součástí Barokní svatovítské noci a přilákala několik stovek diváků.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zlatým hřebem Barokní svatovítské noci byl padesátičlený průvod

Článek

Areál Dominikánského kláštera a jeho okolí se od 19 hodin proměnil na tři hodiny v barokní oázu. Barokní verše zde recitoval herec Jan Potměšil, zněla barokní hudba, nechybělo ani divadelní představení Král paroháč a barokní duchovní koncert v kostele sv. Vavřince. Na padesát honosných kostýmů mohli diváci obdivovat během průvodu. Na závěr akce, která se uskutečnila v rámci Letního barokního festivalu, se pak odehrál barokní ohňostroj, který byl doprovázen živou hudbou.

Večerní akci provázel obrovský zájem návštěvníků. „Dnes máme Barokní svatovítskou noc a v jejím rámci otvíráme nově rekonstruované Vrchlického sady. Město je s velkou péčí v rychlém čase rekonstruovalo nákladem přesahujícím deset miliónů korun. Je tady ozdravena všechna zeleň, jsou zde nové cesty, záhon klatovských karafiátů. Ale hlavně co je tady? Tam, kde teď recituje verše herec Jan Potměšil, my říkáme, že máme nový klatovský hydepark, protože tam si každý může stoupnout a zahrát na kytaru, říkat své politické názory, nebo třeba může také recitovat,“ uvedl místostarosta Klatov Ing. Václav Chroust.

A jak se on sám cítil v barokním kostýmu? „Cítím se skvěle! Na dnešní Barokní noci jsme měli v průvodu bezmála padesát kostýmů. To je skvělé. V minulém roce nás bylo pětadvacet a dnes je nás jednou tolik. Jsem rád, že někteří vyslyšeli naši výzvu. Řekli jsme, že všichni, kdo přijdou v barokním kostýmu, dostanou vstup zdarma. A lidé skutečně přišli navíc. Všem děkuji,“ dodal Václav Chroust.

Jak se v krásném barokním kostýmu cítila vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu Ing. Alena Kunešová? „Cítím se úžasně už jenom proto, že jsme tuto akci připravovali pro lidi, a ti, jak vidíte, přišli. Je to večer plný zábavy, tanců, hudby, ale také ochutnávek dobového jídla a samozřejmě vína. Myslím, že všichni, kteří se zde zúčastnili, jsou nadšeni,“ řekla Alena Kunešová a prozradila, kdo přišel s myšlenkou dělat Barokní svatovítskou noc. „Díky patří panu místostarostovi Chroustovi, a v letošním roce jsme tuto akci, díky zájmu veřejnosti, opět zopakovali.“

Slovo si vzal i starosta města Mgr. Rudolf Salvetr. „Mám obrovskou radost, kolik lidí dnes přišlo do parečku za ´ekonomkou´. Přitom jsou to Vrchlického sady, čili naprosto honosné místo, které prošlo za poslední rok zásadní obnovou. Pevně věřím, že park se stane oblíbeným místem rekreace. Už mám zkušenost, že když se opravuje nějaké místo, ke kterému lidé mají vazbu, řada lidí má radost, když se místa udržují, když se upraví a třeba do nich přichází také zavzpomínat, co tu prožili před třiceti, čtyřiceti nebo padesáti lety. Hrozně si vážím toho, když lidé s městem cítí a jsou s ním srostlí. A to v Klatovech platí,“ řekl starosta.

A proč Barokní svatovítská noc? „Baroko bylo období, které v Klatovech zanechalo nesmazatelnou tvář. Ty nejvýznamnější památky jsou z barokní doby. Čili které jiné město by se do Západočeského baroka mělo zapojit než Klatovy,“ dodal s úsměvem Rudolf Salvetr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám