Hlavní obsah

Kladrubský klášter ožil velikonočním jarmarkem a koncertem

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nádvoří kláštera v Kladrubech u Stříbra patřilo v neděli 24. dubna tradičnímu velikonočnímu jarmarku.

Foto: Jan Kaše

Klášter Kladruby u Stříbra s hlavní dominantou - kostelem Nanebevzetí Panny Marie

Článek

Jarmark nabídl návštěvníkům kromě občerstvení i drobné umělecké předměty či dřevěné skládanky pro děti. Rovněž bylo možné si vyzkoušet zdobení perníků nebo zhodnotit kvalitu a krásu vystavených kraslic.

Se zajímavým nápadem přišly děti z místní základní školy, které zde prodávaly své výrobky (např. kraslice, perníky), přičemž výtěžek zašlou adoptované dívce z Keni.

Nejmenší návštěvníci byli nejvíce okouzleni přítulnou kozou, kolem níž rozpustile dováděla dvě kůzlata, ale také koňmi, na nichž se mohli povozit.

Od 15.00 hodin se pak v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie konal  koncert, na němž vystoupil soubor Cavalla Kladruby, chrámový sbor Cantus Stříbro a na trubku a varhany zahráli Jan Vitinger a Jan Doležel.

Klášter Kladruby má velice bohatou historii. Založen byl již v roce 1115 českým knížetem Vladislavem I., který ho obsadil mnichy benediktinského řádu. Na současné podobě budov se podíleli takoví umělci, jako Jan Blažej Santini či Kilián Ignác Dienzenhofer.        

Reklama

Výběr článků

Načítám