Hlavní obsah

Keltský skanzen v Jivjanech otevřel dveře veřejnosti

Novinky, Martina Sihelská

Den otevřených dveří se konal o uplynulém víkendu v jivjanském skanzenu Keltů. Návštěvníci si mohli prohlédnout sýpku, panský dům, dobové zbraně Keltů, nádobí, šperky a mnoho dalších zajímavostí z keltské historie.

Foto: Martina Sihelská

Navzdory velmi teplému počasí přijelo mnoho návštěvníků.

Článek

Skanzen založila Keltská divadelní společnost Vousův kmen o. s., která je občanským sdružením. To vzniklo v roce 2006 na popud Miroslava Nutila a Václava Cuřína ze Stříbra, Františka Vávry z Olešovic a bratrů Fejtových z Jivjan. 

"Byl to prostě nápad, pak jsme hledali vhodný pozemek a postupně si plnili sen. Každý tu nechal kus práce. Dnešek je vlastně takovou malou prezentací a předpokládám, že podobné akce bychom zde mohli dělat častěji, dokonce i Jivjanští jsou tomu příznivě nakloněni," uvedl Miroslav Nutil, který má přezdívku Doudekamkattos.

Vousův kmen nabídl návštěvníkům odpoledne plné zábavy, předvedl dobová řemesla i kmenové válečníky, nad ohněm se peklo sele a děti se mohly zapojit do galsko-římské bitvy.

"Naše děti se do boje s chutí pustily a opravdu si to vychutnaly. Bojovaly statečně a se svou armádou vyhrály. Akorát mladší Roman pak plakal, když měl vrátit meč," smály se Lenka Fajtová a Lenka Bystřická, které s nadšením sledovaly tříletého Romana a osmiletou Kristýnku při válečném zápolení. 

Návštěvníci  si také mohli odpočinout ve stínu stromů při poslechu písní plzeňské folkové skupiny CHEERS. 

Miroslav Nutil byl s akcí spokojen. „Za všechny členy mohu říct, že se akce zdařila, bylo výborné počasí, možná až moc teplé, a hlavně nás potěšilo, že sem vážilo cestu mnoho lidí, kteří se nebáli zapojit. Všem, kdo pomohl - moc děkuji,“ dodal Nutil.

Zájemci si mohou domluvit prohlídku - kontakt naleznete na: www.vousuvkmen.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám