Hlavní obsah

Když se oděv setká s architekturou aneb Nová výstava v ostravském Domě umění

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavá výstava Taller: Objekt - oděv / když se setká oděv s architekturou / Maryla Sobek / Montreal je v ostravském Domě umění k vidění od čtvrtka 23. srpna, kdy v 17 hodin byla vernisáž výstavy za přítomnosti autorky.

Foto: Josef Zajíc

Maryla Sobek: TIO_08, 2010, rozměry: 89 x 235 cm. Materál: krejčovské plátno, hedvábí. Metody techniky: filcování, tavení, laminování.

Článek

Autorku návštěvníkům představil ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza. Také přivítal paní Annu Olszewskou, generální konzulku Polské republiky v Ostravě, která si vzala nad výstavou záštitu. Kurátory výstavy jsou Tadeáš Goryczka a Jaroslav Němec. Před vernisáží a také v průběhu výstavy ladily nálady návštěvníků hudbou duo Afrikana.

Expozice představuje moderní návrhářské trendy, které nelpí na tradičních metodách. Navržené oděvy - objekty Maryly Sobek neobkreslují tvar jedince, ale spíše vytvářejí obaly, kterými je tělo omotáno. Objekty je možno nosit na mnoho způsobů, a to nejen v závislosti na společenské příležitosti, ale také dle fantazie a tvůrčí invence majitele. Každý takovýto oděv - objekt je příležitostí k bezprostřední spoluúčasti na jeho každodenním přetváření a jeho novém, třeba i objevném formování.

Maryla Sobek: oděvní projektantka, profesorka UQAM´v Montrealu, uskutečnila v roce 2009 terénní výzkum v Mali v oblasti Dogony. Výzkum jí umožnil nalézt nové přístupy v oblasti navrhování módy a inspirovat se jinou než západní architektonickou estetikou. Výstava Taller: Objekt - oděv je výsledkem těchto výzkumů.

Expozice představuje autorčiny práce pohybující se v meziprostoru dvou uměleckých oborů - architektury a módy. Výstava má však také interdisciplinární charakter. Kromě módy a architektury odkazuje, mimo jiné, také k tanci, videoartu a fotografii.

Výstava bude k vidění v ostravském Domě umění do 21. října.

Související témata:

Výběr článků

Načítám