Hlavní obsah

Kauza Kafka – napínavé taneční divadlo

Novinky, Hana Mráčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 22. listopadu uvede Jihočeské divadlo premiéru baletu Kauza Kafka, kterou vytvořil šéf baletního souboru Attila Egerházi. Inspirací mu byl život a dílo spisovatele Franze Kafky. Představení vzniklo ve spolupráci s Landestheater Niederbayern v Pasově, kde se premiéra uskutečnila již 26. října.

Foto: Michal Siroň

Kauza Kafka / Viktor Svidró

Článek

Příznivci baletu se mohou těšit na jednoaktové taneční dílo, které zobrazuje Kafkův pohled na svět: jeho vztah ke společnosti, názor na moc a byrokratický systém. Inscenace nemá za cíl ztvárnit příběhy známých či méně známých Kafkových děl, ani vyprávět příběh.

„V centru pozornosti stojí sám spisovatel – žije svůj každodenní život, který se neustále střetává s jeho niternými pocity a představami. Dva rozdílné světy, jež se konfrontují v osobnosti jednoho člověka, jsou pramenem často absurdních vizí, motivů vyřazenosti, izolovanosti, groteskního humoru, ironie, tragédie či bezvýchodnosti,“ řekl o vzniku nového baletu Egerházi.

Stejně abstraktní jako svět, v němž se Kafka pohybuje, je i hudba skladatelů 20. století Arva Pärta, Henryka Góreckého a Alfreda Schnittkeho, která představení provází. „Kafkovská“ hudba plná emocí, různých témat a znepokojivých otázek.

"Vykomponovaný chaos tvořil rámec pro abstraktní tanec a podtrhl Kafkův zápas s jeho okolím a sebou samým. Sólové nástroje – housle a cembalo – přitom převzaly hudební vyjádření jednoho typického motivu Franze Kafky: marně vedený zápas jednotlivce v anonymní a systému věrné společnosti byrokratů," ocenila vhodného propojení zvolené hudby s tancem Ann-Kathrin Kaufmannová v deníku Straubinger Tagblatt.

Spolupráce s Landestheater Niederbayern je pro balet Jihočeského divadla druhou takovouto zkušeností. V roce 2011 se podílelo na vzniku inscenace Louskáček, která poté byla – stejně jako Kauza Kafka – uvedena na scénách v Pasově, Straubingu a Landshutu.

O kvalitách inscenace a výkonů tanečníků svědčí nejen bouřlivé ovace diváků po každém představení, ale také nadšené ohlasy v bavorských médiích. „Viktor Svidró se svou rozervanou, zoufalou a nespavostí trpící postavou publiku nedopřeje ani chvilku na rozehřátí. Válí se po zemi, bojuje se svými démony, se šílenou smělostí je vyzývá k boji a schovává se před nimi pod stůl,“ vyzdvihl výkon představitele Kafky Christian Blümel v Landshuter Wochenblatt.

Diváci, kteří si chtějí užít jedinečnou atmosféru této inscenace, ji kromě premiéry mohou zhlédnout také 23. listopadu. Jde o jediná představení, která Jihočeské divadlo do konce roku uvede. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám